Groene aanslag van tegels verwijderen

Wanneer het warme lenteweer eraan komt en de dagen weer langer worden is een veel voorkomende ergernis de groene aanslag op het terras of op de tuin tegels. Doordat mos en algen water vasthouden na een regenbui wordt het glad, dus is het ook nog eens gevaarlijk. Door het natte weer en weinig zonlicht krijgen mossen en algen de tijd om te groeien op jouw tegels. Niemand heeft zin om lang te schobben om deze groene aanslag weg te krijgen. Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld zodat je op een makkelijke, milieuvriendelijke manier de groene aanslag kunt verwijderen!

Groene aanslag verwijderen zonder hogedrukreiniger

Door regelmatig je terras te vegen verwijder je zaailingen en mos dat zich nog niet heeft vastgezet. Lukt het niet om de groene aanslag te verwijderen of te voorkomen met de bezem, dan hebben wij hieronder handige tips zodat je als nog de groene aanslag kunt verwijderen.

Alg en mos aanslag verwijderen met Biotex

Biotex is een goed werkend middel om groene aanslag te verwijderen. Door de enzymen die in de Biotex zitten worden algen en mos weggevreten. Voeg wat Biotex toe aan een emmer warm water. Giet de emmer over de tegels en schrob dit eventueel met een bezem in. Spoel hierna de tegels goed af!

Groene aanslag op tegel

Chloor of chloorwater gebruiken

Het gebruik van chloor raden wij af. Chloor is erg agressief en schadelijk voor het milieu, dus ook voor plant en dier. Als het chloor in de borders met planten en bloemen terecht komt zullen ze afsterven.

Meest milieuvriendelijke manier om aanslag te verwijderen

De meest milieuvriendelijke manier om groene aanslag te verwijderen is door het gebruik van groene zeep.

Gebruik van schoonmaakazijn

Het gebruiken van azijn is een goede methode om groene aanslag te verwijderen. Veel mensen hebben dit wel in huis. Meng het schoonmaakazijn 1 op 1 met water. Giet het over de schoon te maken tegels en laat het één dag intrekken. Het schoonmaakazijn zal de groene aanslag te lijf gaan en afbreken. Spoel de tegels na één dag af met schoon water en met behulp van een borstel. Let erop dat je niet teveel schoonmaakazijn gebruikt en het water met schoonmaakazijn niet tussen de planten en bloemen loopt, dit zal schadelijke gevolgen hebben.

Groene aanslag verwijderen van tegels en bestrating met hogedrukreiniger

Een veel gebruikte methode is het verwijderen van groene aanslag door middel van een hogedrukreiniger. Het voordeel is dat je alle aanslag goed kun verwijderen, en dat dit een milieuvriendelijke manier is.

Het nadeel is dat je de voegen los spuit. Bij een te hoge druk kan de hogedrukspuit de tegel heel lichtjes beschadigen en daardoor kunnen algen zich volgend jaar beter hechten aan de tegels. Gebruik geen hogedrukspuit die een druk heeft boven de 100 bar. Heb je wel een hogedrukspuit die een werkdruk heeft boven de 100 bar? gebruik dan een hulpstuk zodat de kracht verdeeld word en je tegels niet beschadigen!

Groene aanslag voorkomen

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat er na de winter geen groene aanslag op je terrastegels is gekomen. Dan hoef je je ook niet in te spannen om de groene aanslag te verwijderen. Helaas kun je de aanslag niet helemaal tegengaan, maar er zijn wel een aantal tips om groene aanslag te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat jou terras of bestrating in de zon staat, hierdoor ontstaan er geen natte plekken en zal mos minder snoei groeien.
  • Gooi je kookwater voor de aardappels niet weg maar giet dit over de tegels met groene aanslag.
  • Zorg voor een goede afwatering in de tuin om vochtige tegels te voorkomen.

Gerelateerde producten

Plaats een reactie