Gazonmest: De beste van 2024!

In dit artikel gaan we onderzoeken wat de beste gazonmest van dit jaar is. Je leest onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf van gazonmest en hoe je dit toepast.

We geven je ook wat algemene tips mee die je kunt gebruiken wanneer je gazonmest hebt aangeschaft. Zo kun jij zelf bepalen welke gazonmest er noodzakelijk is om jou grasmat weer mooier te maken dan die van de buren.

Beste gazonmest van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hieronder vind je een overzicht van de beste gazonmest van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogste prijs.

Heb je bovenstaande gazonmest allemaal bekeken en zit er niks tussen? Geen probleem, bol.com heeft nog veel meer verschillende soorten in hun assortiment!

Onze top 3 meststof van 2024

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande soorten gazonmest al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers. Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het soort dat het beste bij jou gazon past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.

#1 Moowy – Snelwerkende gazonmest voor lente en zomer

Geef je gazon het hele jaar door een groene en gezonde uitstraling met de snelwerkende gazonmest van Moowy. Ideaal om je gazon na de winter een groei en kleur boost te geven.

Deze gazonmest wordt geleverd in een verpakking die hersluitbaar is, zo kun je de overige mest altijd nog bewaren tot volgend jaar. Er is keuze uit zakken van 1,5kg tot 30kg. Afhankelijk van de hoeveel kunstmest je nodig hebt. Verderop in dit artikel hebben wij een richtlijn hiervoor gemaakt.

De meststof is veilig voor kinderen en huisdieren en ook nog eens geurloos. Wil je jou gazon versterken, vergroenen en gezonder maken? Dan is deze meststof een goede keus.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Snelle werking
 • Makkelijk te gebruiken
 • Geurvrij
 • Hersluitbare verpakking
 • Nadelen
 • Je zal vaker moeten grasmaaien

#2 Ecostyle Gazon AZ – Organische Gazonmest tegen mosvorming

Ziet jouw gazon eerder geel dan groen en heb je last van mos en onkruid? Gras heeft, net als wij, belangrijke voedingsstoffen nodig om te groeien. Bemest je niet? Dan leidt dit tot een slechte groei en ongezonde kleur van het gras.

Tijd dus om het gazon te bemesten. De unieke mix aan bacteriën, schimmels en protozoa zorgt voor een gezond bodemleven en sterk wortelstelsel. Dit vormt een sterke basis onder de grond, het effect zie je boven de grond terug. Het gazon is weerbaar en vitaal waardoor mos en onkruid minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. De meststof geeft het gazon voeding voor ongeveer 120 dagen lang.

Hoe gebruik je Gazon AZ?

Gazon-AZ is makkelijk en snel te gebruiken. Strooi de korrels met de hand of met een strooiwagen gelijkmatig over het gazon. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je te veel mest strooit, het gras neemt de voedingsstoffen op wanneer het daar behoefte aan heeft. Kalken, zaaien en bemesten kan allemaal op één dag. Dit zorgt voor een snel resultaat. De meststof werkt al bij een bodemtemperatuur vanaf vijf graden. Is de bodem te koud? Dan komen de voedingsstoffen niet vrij uit de korrels.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • 100% organisch
 • Zorgt voor een rijk wortelstelsel
 • Stevige korrel die niet stuift
 • Geen vieze handen
 • Nadelen
 • Meststof werkt niet onder 5 graden bodemtemperatuur

#3 DCM Gazonmeststof voor in het najaar

Kalium, magnesium en ijzer: dit zijn dé mineralen die je gazon nodig heeft tijdens de winter. Waar kalium voor versterking zorgt tegen betreding en vorst, behouden magnesium en ijzer de diepgroene kleur van je gazon. Deze gazonmest is geschikt voor in de maanden augustus tot en met oktober en het resultaat blijft zichtbaar tot in het voorjaar.

Wat kun je verwachten van deze meststof?

 • Een sterk en veerkrachtig gazon tijdens de winter
 • Mooi diepgroen gazon tot in het voorjaar
 • Minder mos
 • MINIGRAN® TECHNOLOGY voor het beste resultaat
 • Bemest 60m2 met 3kg

Over DCM

DCM is een CO2-neutraal bedrijf en doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Van innovatieve producten en verpakkingen tot aan de bedrijfsgebouwen van DCM: overal staat duurzaamheid centraal. Al meer dan 45 jaar produceert DCM verschillende soorten meststoffen

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Bewezen kwaliteit
 • Geeft de grasmat een diepgroene kleur
 • Geeft de juiste mineralen
 • Geschikt voor in het najaar
 • Nadelen
 • Niet geschikt voor elk jaargetij

Waarom gazonmest kopen?

Gazonmest is een essentieel onderdeel voor het onderhoud van een gezond en mooi uitziend gazon. Het biedt de nodige voedingsstoffen die de grasmat nodig heeft om te groeien. Door wanneer het nodig is gazonmest aan te strooien, kan je de kwaliteit van het gras verbeteren en de algehele gezondheid van het gazon behouden.

Daarnaast kan gazonmest ook helpen om de grasmat te beschermen tegen ziekten en plagen. Door het gazon te voorzien van de juiste voedingsstoffen, kan je ervoor zorgen dat het gras beter bestand is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dit kan leiden tot minder schade aan het gazon en een betere algehele gezondheid. Daarnaast kan het gebruik van gazonmest helpen om de groene kleur en dichtheid van het gras te verbeteren. Een goed onderhouden gazon met voldoende voedingsstoffen zal er groener en gezonder uitzien dan een gazon dat niet wordt bemest.

Kortom, door regelmatig gazonmest te kopen en toe te passen, kan je zorgen voor een gezond, groen en mooi uitziend gazon.

Gazonmest kopen? Bekijk dit eerst

Wanneer je gazonmest gaat aanschaffen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Deze belangrijke aandachtspunten hebben wij allemaal voor je uitgezocht en hieronder benoemd.

Soort meststof

Er zijn verschillende soorten gazonmest verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke voedingsstoffen en samenstelling. Het is belangrijk om te weten welk type meststof het beste geschikt is voor jouw gazon en wat het beoogde doel van de meststof is, zoals het stimuleren van de groei of het verbeteren van de kleur van het gras.

Tijd van het jaar

Afhankelijk van het seizoen kan de behoefte van het gras aan bepaalde voedingsstoffen verschillen. In het voorjaar kan het gras bijvoorbeeld meer stikstof nodig hebben om de groei te stimuleren, terwijl in de herfst meer kalium nodig is om de wortelgroei te stimuleren. Kies daarom een meststof die is afgestemd op het seizoen en de behoeften van jouw gazon.

Afgeven van de voedingsstoffen

Gazonmest Ecostyle

Slow release meststoffen geven geleidelijk voedingsstoffen af over een langere periode, terwijl snelwerkende meststoffen direct voedingsstoffen afgeven. Slow release meststoffen zijn meestal duurder dan snelwerkende meststoffen, maar ze kunnen het gazon voor een langere periode van voedingsstoffen voorzien en het risico op het verbranden van het gras verminderen.

Milieuvriendelijkheid

Sommige meststoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, en veroorzaken vervuiling van het grondwater of het stimuleren van algenbloei in nabijgelegen waterwegen. Kies daarom een meststof die zo milieuvriendelijk mogelijk is en houd je aan de richtlijnen voor het aanbrengen van de meststof om het risico op schade aan het milieu te minimaliseren.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs van gazonmest

De prijzen van gazonmest beginnen vanaf €17,99 en kan oplopen tot ruim €100, voor de slow release varianten. De aanschafprijs is dus sterk afhankelijk van wat voor soort en de hoeveelheid kg je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder soort. Maar wil je minder uitgeven? Dan kun je kiezen voor snelwerkende meststof, deze is vaak een stuk goedkoper.

Hoe breng je gazonmest aan?

Er zijn verschillende manieren om gazonmest op de grasmat aan te brengen. Afhankelijk van het type mest en de grootte van het gazon. Hieronder vind je een aantal stappen om gazonmest aan te brengen.

 • Allereerst moet je de juiste hoeveelheid meststoffen bepalen. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van je gazon en welk type meststof je gebruikt. Wij hebben hiervoor een tabel ter indicatie gemaakt, welke je vind verderop in dit artikel
 • Bepaal het juiste seizoen/tijd om te bemesten. Over het algemeen kun je als richtlijn houden dat er in het voorjaar, net voordat het gras begint te groeien bemest moet worden. Je kunt ook later in het seizoen bemesten, afhankelijk van de specifieke meststof en de behoeften van je gazon.
 • Gebruik een strooiwagen om de meststof gelijkmatig over het gazon te verspreiden. Hoe beter verspreid, des te beter de werking van de meststof. Er zijn verschillende soorten strooiers beschikbaar, waaronder handstrooiers, duwstrooiers en gemotoriseerde strooiers.
 • Loop rustig over het gazon terwijl je de meststof uitstrooit om een gelijkmatige verspreiding te krijgen.
 • Wanneer de meststof is aangebracht, kun je het gazon water geven. Nog beter is het als je een korte tijd voor een flinke regenbui bemest. De bemesting zal dan snel worden opgenomen in de grond.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te lezen en op te volgen voor de beste resultaten. Het kan ook nuttig zijn om een professional te raadplegen als je niet zeker weet hoe je de meststof correct moet toepassen.

Bekijk ook eens ons artikel over de beste strooiwagen.

Hoeveel gazonmest heb ik nodig?

Hieronder vind je een richtlijn die je aan kunt houden voor het bepalen van de benodigde hoeveelheid meststof.

Organische meststof

Oppervlakte gazon (in vierkante meter)Hoeveelheid meststof
10 m²100 – 200 gram
25 m²250 – 500 gram
50 m²500 gram – 1 kg
100 m²1 – 2 kg
250 m²2,5 – 5 kg
500 m²5 – 10 kg

Gazonmest / Kunstmest

Oppervlakte gazon (in vierkante meter)Hoeveelheid meststof
10 m²100 – 150 gram
25 m²300 – 400 gram
50 m²750 – 800 gram
100 m²1,4 – 1,6 kg
250 m²3,8 – 4 kg
500 m²7,5 – 8 kg

Langzaam vrijkomende meststof

Oppervlakte gazon (in vierkante meter)Hoeveelheid meststof
10 m²125 – 150 gram
25 m²200 – 300 gram
50 m²650 – 750 gram
100 m²1,3 – 1,5 kg
250 m²3,4 – 3,7 kg
500 m²7 – 7,5 kg

Let op, dit zijn algemene richtlijnen. Het is belangrijk dat de hoeveelheid meststof die je nodig hebt afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de specifieke meststof die je gebruikt, de conditie van het gazon en de bodemkwaliteit. Raadpleeg daarom altijd de instructies op de verpakking van de meststof voor de aanbevolen hoeveelheid en pas deze aan op basis van de specifieke behoeften van je gazon.

TIP: Wil je weten hoe en wanneer je het gazon moet onderhouden? Download dan onze handige gazon onderhoudskalender.

Plaats een reactie