De 13 beste elektrische heggenscharen van 2024

In dit artikel gaan we onderzoeken wat de beste elektrische heggenscharen van 2024 zijn. Je leest onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe elektrische heggenschaar en hoe je deze schoonmaakt en onderhoud.

We geven je ook wat algemene tips mee die je kunt gebruiken wanneer je een elektrische heggenschaar hebt aangeschaft en gaat gebruiken. Zo kun jij voor jezelf kiezen welk model het beste bij jou past en zo weet je gelijk hoe je deze moet gebruiken.

Beste elektrische heggenscharen van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hieronder vind je een overzicht van de 13 beste elektrische heggenscharen van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogste prijs.

Onze top 3 elektrische heggenscharen

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande elektrische heggenscharen al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze eigen top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers. Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het soort dat het beste bij jou gebruik past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.

#1 Black+Decker BEHTS451-QS heggenschaar gesnoerd

Op nummer 1 staat deze Black+Dekker met zijn 60cm zwaardlengte en robuuste zaagblad. De snijbreedte van dit model is 25mm wat hem geschikt maakt voor het snoeien van zowel grote als kleine heggen. Doordat de scherpe tanden in een hoekvorm geplaatst zijn snijden de messen gemakkelijk door de takken zonder dat deze vast blijft hangen.

Wat deze elektrische heggenschaar zichzelf nu echt onderscheid van andere modellen is dat aan het uiteinde van het zaagblad een extra zaagblad is gemonteerd waardoor je de snijcapaciteit tot 35mm kunt vergroten. Voor de veiligheid is er gebruik gemaakt van een beschermkap die transparant is zodat je er doorheen kunt kijken.

Tijdens het ontwerp is er goed gelet op veiligheid en comfort. Zo is er een gelijke gewichtsverdeling tussen het zaagblad en de handgreep voor goede controle over de heggenschaar tijdens het gebruik. Om te voorkomen dat de heggenschaar onbedoeld inschakelt, kan je de heggenschaar alleen met 2 handen starten.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Compact ontwerp
 • 60cm zwaardlengte
 • Extra mes voor 35mm snijcapaciteit
 • Nadelen
 • Altijd een snoer nodig

#2 Goedkoopste elektrische heggenschaar – Powerplus POWEG40100

Als je op zoek bent naar een goedkope heggenschaar, die nog wel kwaliteit biedt, dan hoef je niet verder te zoeken. De Powerplus POWEG40100 elektrische heggenschaar is namelijk aantrekkelijk geprijsd. Het is een licht model dat erg wendbaar is en hem perfect voor kleine snoeiklussen maakt. Met deze heggenschaar kun je takken tot een dikte van 16mm scheren.

Door het lage gewicht is de elektrische heggenschaar erg wendbaar en uitermate goed geschikt voor het vorm snoeien van heggen. Het enigste nadeel is dat je altijd afhankelijk bent van een verlengsnoer, en uiteraard een stopcontact dat in de buurt moet zitten.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Zeer aantrekkelijke prijs
 • Licht en wendbaar
 • Heeft een elektrische veiligheidsrem
 • Wordt geleverd met beschermhoes
 • Nadelen
 • Altijd afhankelijk van een snoer

#3 Gardena – EasyCut Li Accu heggenschaar

Wat ons betreft de beste heggenschaar op accu van dit moment. Door zijn lage gewicht is de EasyCut Li goed voor het scheren van kleine tot middelgrote heggen. Het ontwerp is compact, wat weer zorgt voor een goede balans tussen de motor en het snijblad.

De heggenschaar kan gemakkelijk worden bediend dankzij de goed gevormde handgreep. De doorontwikkelde snijtechniek maakt het efficiënt, snel en schoon snoeien van twijgen en dunne takken gemakkelijk. Met één lithium-ionaccu geleverd. De accu kan op elk moment snel worden opgeladen zonder geheugeneffect. Wordt compleet met oplader verkocht.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Genieten van snoerloze vrijheid
 • 40cm meslengte
 • Laag gewicht
 • Nadelen
 • Is duurder dan een gesnoerd model
 • Accu moet af en toe opgeladen worden

Wat is een elektrische heggenschaar?

Een elektrische heggenschaar is, zoals de naam al zegt een heggenschaar die werkt op elektriciteit. Er zijn twee verschillende soorten elektrische heggenscharen. Het model met snoer en de modellen met een losse accu.

De elektrische heggenscharen met een snoer worden het meest verkocht, dit komt door de aantrekkelijk lage prijs die ze vaak hebben. Een goed model heb je al vanaf zo’n €45. Voor de meeste gebruikers is dit helemaal prima, aangezien ze de heggenschaar hooguit 4 keer op een jaar gebruiken. Het nadeel is dat je altijd afhankelijk bent van het snoer dat eraan zit en het verlengsnoer dat je hierop moet aansluiten. Daarnaast heb je ook altijd een stopcontact ergens in de buurt nodig om het verlengsnoer op aan te kunnen sluiten. Ook ervaren sommige mensen het als vervelend dat er een snoer in de weg zit tijdens het scheren van de heg. Ondanks deze kleine nadelen is een gesnoerde heggenschaar een goed stuk gereedschap om de heg mee te snoeien.

De elektrische heggenscharen op accu zijn daarentegen veel wendbaarder door de snoerloze vrijheid die ze bieden. Over het algemeen zijn ze wel wat zwaarder door de gemonteerde accu. De voordelen hiervan zijn dan weer dat je niet in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn en geen verlengsnoer nodig hebt. Het nadeel is dat je af en toe de accu op dient te laden, en dus niet oneindig door kan blijven snoeien.

Elektrische heggenschaar kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je een elektrische heggenschaar gaat aanschaffen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Deze punten hebben wij allemaal voor je op een rijtje gezet en uitgelegd.

Het zwaard

Het zwaard van de heggenschaar is het zaagblad waarop de messen gemonteerd zijn. Per model kan de lengte hiervan flink verschillen. Er zijn zwaardlengtes van 40 tot 62 cm te verkrijgen op elektrische aangedreven heggenscharen. Hoe groter de zwaardlengte hoe meer heg je in één beweging kan scheren. Let wel op dat hoe langer de zwaardlengte, hoe zwaarder de heggenschaar wordt. Als je niet veel heggen hebt kun je beter kiezen voor een model met een niet al te lange zwaardlengte.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van elektrische heggenscharen beginnen vanaf €40 en lopen op tot €279, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk of je een model met snoer of accu kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de heggenschaar niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

BLACK+DECKER BEHTS451 heggenschaar elektrisch

Hoe maak je een elektrische heggenschaar schoon?

Het schoonmaken van een elektrische heggenschaar is iets wat veel mensen vergeten te doen na het snoeien. Ze leggen de schaar ergens in een hoek en een jaar later klagen ze dat hij niet meer zo fijn werkt als voorheen.

Het belangrijkste deel van een heggenschaar zijn de messen, deze moeten vlijmscherp zijn zodat het mes gemakkelijk door de tak heen snijdt, zonder vast te lopen. Als deze messen na gebruik niet goed schoon worden gemaakt blijven er boomsappen en snoeiresten achter.

Je kunt de messen schoonmaken door ze af te wassen met wat water en schoon en droog te vegen met een oude doek. Dit zorgt voor een goede reiniging en behoud de kwaliteit van de messen. Let er wel op dat je goed afdroogt voordat je de heggenschaar opbergt om roest te voorkomen. Als laatste kun je nog wat vettige onderhouds spray aanbrengen op de messen.

Heggenschaar onderhouden

Ondanks dat je een elektrische heggenschaar waarschijnlijk niet wekelijks gebruikt, is het wel verstandig om hem goed te onderhouden. Op deze manier blijft hij in topvorm en heb je jarenlang plezier van je gereedschap. Het onderhouden van een heggenschaar is een gemakkelijke taak, maar waar moet je nou precies op letten met het onderhoud van een elektrische of benzine variant?

Het is aan te raden om ieder jaar de heggenschaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit bestaat uit het ontsmetten, reinigen en insmeren van de messen. Ook moeten de messen geslepen worden als deze bot zijn. Dit is een klusje voor de professional, tenzij je dit zelf vaker hebt gedaan.

Snoerloze heggenscharen versus heggenscharen met snoer

Een elektrische heggenschaar kan zowel met snoer als op accu werken. Deze twee opties hebben ieder hun voor- en nadelen.

Elektrische heggenschaar op accu

Een draadloze heggenschaar die op accu werkt is makkelijker te hanteren dan een benzine variant omdat het gewicht van het apparaat een stuk lager is, alhoewel dat per variant kan verschillen. Elektrische heggenscharen op accu zijn zeer populair doordat deze vaak aantrekkelijk geprijsd zijn en goed hun werk doen in de doorsnee tuin. Als je veel dikke heggen hebt kan een elektrische heggenschaar nog wel eens moeite hebben om door te takken heen te komen.

De belangrijkste voordelen van snoerloze elektrische heggenscharen zijn hun snoerloze vrijheid, wendbaarheid en lage gewicht. Ze kunnen overal mee naartoe genomen worden omdat je niet aan een stekker vast zit die altijd in het stopcontact moet steken. Met deze types kun je langere tijd scheren zonder moe te worden door het lage gewicht.

Het nadeel van modellen met batterijen is dat de batterij vaak na ongeveer 30 minuten leeg is, afhankelijk per model. Sommige merken verkopen vaak twee batterijen bij de heggenschaar zodat je niet hoeft te wachten tot dat deze opgeladen is.

Heggenschaar met snoer

Alhoewel heggenscharen met snoer niet zo krachtig zijn als modellen met een benzinemotor, zijn ze vaak wel iets krachtiger dan accu aangedreven heggenscharen. Ze zijn een stuk beter voor het milieu dan de benzine varianten. Toch zit er nog een groter nadeel aan: Je bent altijd afhankelijk van een stopcontact in de buurt, en je dient altijd een verlengsnoer te gebruiken.

Aan de positieve kant heb je geen batterij die leeg kan raken of benzinedampen die je inademt. Je hoeft niet te stoppen tussen het werk door, en kunt in één keer je klus afmaken. Dit kan ook een groot gemakt zijn.

Plaats een reactie