Egels in de tuin helpen

Grote kans dat je wel eens een egel in de tuin voorbij hebt zien lopen. De egel heeft een gunstige invloed op uw tuin omdat hij slechte insecten en slakken op eet. Bent je benieuwd hoe je egels een handje in de tuin kunt helpen? Lees dan snel verder.

Wanneer gaan egels in winterslaap?

Egel

De meeste egels gaan rond eind november in winterslaap. Hun temperatuur daalt dan tot 4 graden, en de ademhaling zakt tot eens in de 2 tot 3 minuten. Hiervoor zoeken ze een beschutte droge plek op. Deze plek leggen ze vol met takjes, mos en bladeren.

Tijdens de winterslaap vallen de egels veel af. In het begin tot wel 4 gram per dag en later in de winterslaap 1 tot 2 gram. Als de egel niet genoeg reserves heeft wordt hij tussendoor wakker om wat te eten, en zal daarna weer gaan slapen.

Ondanks de winterslaap reageren egels nog wel op prikkels, het is dus van belang dat je niet ze stoort. In het voorjaar word de egel weer wakker, hij is dan ongeveer 30% van zijn lichaamsgewicht afgevallen. Zie je tijdens de winterperiode een verzwakte egel, dan mag je de egel helpen door hem dan wat bij te voeren.

Wat eten egels

‘S nachts gaan egels op zoek naar voedsel, en kunnen hierbij wel 3 tot 4 kilometer lopen. Ze gaan opzoek naar insecten en slakken. Egels zijn carnivoren, wat betekend dat ze vlees eten.

Een verzwakte egel kun je zelf wat bijvoeren. Geef nooit melk, egels kunnen de melk niet verteren en worden hier ziek van, de kans bestaat dat ze uitdrogen en hierdoor overlijden. Geef ze een schoteltje vers water en wat kattenvoer, of speciaal egelvoer. Veel mensen geven de egel pindakaas, dit raden wij af omdat dit nogal vet is. Dit is lastig eten voor de egel.

Egel

Voortplanting

Egels vormen geen stelletjes, daarom zijn egels ook altijd alleen op pad. De paring vind plaats tussen mei en september, het vrouwtje maakt een nestje op een beschutte plek in een composthoop, stapel bladeren of egelhuis.

Na de paring duurt het 30 tot 40 dagen voordat de baby egeltjes geboren worden, ze zijn blind en horen niets. Na ongeveer 2 weken gaan hun oogjes open en worden de stekels langzaam donker. Nog 4 weken later worden ze zelfstandig en gaan ze zelf opzoek naar eten samen met hun moeder. Egels worden ongeveer 6 jaar oud

Maak je tuin aantrekkelijk

Egels geven de voorkeur aan een tuin met veel groen en zoeken een droge en beschutte plek om hun jonkies te kunnen opvoeden. Een egelhuis is hiervoor de perfecte oplossing. Leg er wat droge bladeren in zodat de egel zich snel thuis voelt.

Plaats het egelhuis op een rustige plek in de tuin, het liefst op de tegels zodat het niet te vochtig word en er geen schimmel ontstaat.

Egelhuis
Esschet Design – Egelhuis

Let erop dat u geen slakken gif of andere bestrijdingsmiddelen gebruikt in de tuin om te voorkomen dat de egel dit opeet. Dit is zeer schadelijk voor de egel. Zorg er ook voor dat er geen fruitnetten in de tuin liggen waar de egel verstikt in kan raken, en berg het tuingereedschap op. Wil je liever geen egels in de tuin, maak het dan onaantrekkelijk voor ze door het volgende te doen zonder dat ze hier last van hebben. Door het plaatsen van een schutting in uw tuin zal de egel minder snel in uw tuin komen, let er wel op dat de egel maar een klein gaatje nodig heeft om door te kruipen. Ook kunt je de losse bladeren en takken opruimen zodat ze jouw tuin overslaan.

Wil je de tuin wel aantrekkelijk maken voor egels dan is een egelhuis een echte aanrader. Het egelhuis van Esschert Design is gemaakt van kwalitatief goed vurenhout en heeft een bitumen dak zodat het niet rot. Het huis heeft een inloop tunnel die uitschuifbaar is. Het enigste nadeel is dat het huis nog afgedekt moet worden met wat bladeren. In dit egelhuis kunnen egels veilig hun winterslaap doorbrengen.

Plaats een reactie