Zelf een egelhuis maken

Als het einde van het jaar nadert en het wat kouder wordt, gaan egels opzoek naar een slaapplek voor de winterslaap. Met een egelhuis zijn ze goed beschermd tegen de kou en wind. Wil je graag zelf een egelhuis maken? Dan hoef je niet verder te kijken. Dit stappenplan legt jou exact uit hoe je dit namelijk kunt doen en welke materialen je hiervoor nodig zult hebben.

Voorbeeld bouwtekening egelhuis uit Freds bouwtekeningen

Benodigd materiaal

 • Bouwtekening
 • Hout (Multiplex/Vuren)
 • Podlood
 • Meetlint
 • Schroeven
 • Hamer
 • Boormachine of schroevendraaier
 • 2 scharnieren
 • Gedroogde takken en bladeren
 • Dakbedekking

Waar let je op bij het maken van een egelhuis?

Wanneer je zelf een egelhuis gaat maken, dan is het belangrijk om te letten op de volgende dingen:

 • Stevigheid: Zorg dat je egelhuis stevig genoeg is. Je wilt niet ieder jaar opnieuw moeten beginnen omdat hij uit elkaar valt of niet meer waterdicht is.
 • Waterdicht: Het is natuurlijk belangrijk dat het egelhuis waterdicht is. Een egel zal niet snel zijn winterslaap gaan houden in een huisje waar water naar binnen lekt. Tijdens het maken van een egelhuisje kun je het dak of de klep bekleden met dakbedekking. Dit zorgt voor een waterdichte afdichting en hierdoor gaat het huisje een stuk langer mee.
 • Zorg voor een bouwtekening: Zonder bouwtekening is het lastig bouwen. Je wilt immers precies weten hoe lang je elke plank moet zagen. Lees hieronder verder hoe jij aan de beste bouwtekeningen kan komen.

Maak je egelhuis met behulp van een bouwtekening

Je weet nu alles op het gebied van het maken van een egelhuis. Waarschijnlijk heb je veel goede zin om hiermee te gaan beginnen. Maar, hoe ga je hiermee beginnen? Wanneer je op zoek bent naar een bouwtekening, dan heb ik een hele goede tip voor je. Freds Bouwtekeningen beschikt namelijk over meer dan 10.000 bouwtekeningen, geschikt voor jou als doe-het-zelver. Met behulp van Freds Bouwtekeningen maak jij je egelhuis helemaal zelf. Of het nu gaat om een egelhuis of tuintafel, iedere bouwtekening is te gebruiken voor jouw loungebank.

Je hoeft geen professional te zijn om een egelhuis te kunnen maken of om bouwtekeningen af te lezen. Freds Bouwtekeningen is op zo’n manier gemaakt, dat iedereen de bouwtekeningen gemakkelijk kan lezen en volgen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over ingewikkelde tekeningen of formules. Mocht je een egelhuis willen maken met een klep, of met een tunnel ingang, ook dat kan met Freds Bouwtekeningen.

Waar zet je een egelhuis neer?

Wanneer je een egelhuisje ergens plaatst kies er dan altijd voor om deze op een beschutte plek neer te zetten. Als je dit niet doet zal er niet zo snel een egel in overwinteren. Plaats de ingang richting het noordoosten. Egels willen graag ongezien hun huis in en uit kunnen.

Hoe weet je of er een egel in het egelhuis zit?

Ben je benieuwd of er al een egel in je egelhuis zit? Wees voorzichtig, en doe niet zomaar de klep open. De egel kan hiervan schrikken, weglopen en niet meer terug komen. Je kunt er achter komen of er al een egel in het egelhuis zit door te letten op drolletjes, verschoven bladeren of pootafdrukjes.

Conclusie

Freds bouwtekeningen

Dit artikel begon met de vraag hoe jij je eigen egelhuis kan maken. Natuurlijk kan je ook een egelhuis kopen in de winkel of op internet. We zijn erachter gekomen dat dat best duur kan uitvallen en dat je hier geen voldoening uit kan halen. Een eigen egelhuis maken is vaak veel leuker en goed voor je budget.

Om een egelhuis te kunnen maken, heb je een bouwtekening nodig. Met Freds Bouwtekeningen is het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om zelf dat egelhuis te kunnen maken. Kies uit maar liefst 10.000 bouwtekeningen en ga lekker aan de slag. Heel veel plezier met het maken van jouw egelhuis!

Start direct met de hulp van Freds bouwtekeningen

Plaats een reactie