Bladblazer kopen? – Hier moet je op letten!

Bladeren

Je komt er niet onderuit. Zodra de seizoenen veranderen en we in de herfst zijn aangekomen, moeten we toch echt aan het werk. De bomen en struiken verliezen hun bladeren. Of je nu zelf bomen in de tuin hebt of niet, door de wind krijg je geheid een lading bladeren in je tuin of op de oprit. Al deze dorre bladeren kunnen een erg onverzorgde en rommelige uitstraling geven. Om niet urenlang bezig te zijn met het verwijderen van de bladeren met de hand en een hark, is er een ander mooi alternatief op de markt gekomen. We hebben het hier over de bladblazer. Wil jij een bladblazer kopen of wil je hier wat meer informatie over weten? Lees dan dit artikel eens door. Hierin lees je de verschillen tussen een bladblazer en een bladzuiger. Of je moet gaan voor een bladblazer met accu of een die werkt op benzine. In het geval van een accu bladblazer vertel ik je ook meer over de verschillende soorten accu’s die er zijn. Kortom, alles waar je op moet letten bij het kopen van een bladblazer.

Waarom kiezen voor een bladblazer?

Om je tuin, oprit, of het algemene beeld van je straat netjes te houden in de herfst maanden is het geen overbodige luxe om een bladblazer te gebruiken. Een bladblazer is een apparaat dat dient als tuingereedschap. Door heb gebruik van een bladblazer kun je met een hoge blaaskracht gemakkelijk de bladeren wegblazen die jouw mooie tuin in de weg zitten. Een bladblazer is meestal draagbaar. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn in de vorm van een rugzak.
Het gebruik van een bladblazer maakt het verzorgen en opruimen van je tuin dus ook gelijk een stuk gemakkelijker.

Los van dat een hoop dorre bladeren een onverzorgd beeld geven kan het ook nog eens erg gevaarlijk zijn. Vooral als de bladeren nat zijn geregend kan dit flink wat ongelukken veroorzaken. Met de fiets of motor kun je namelijk gevaarlijk hard onderuitglijden als je over een pak bladeren heen fietst. Een bladblazer is hierin echt een uitkomst. Niet alleen voor de mooiigheid maar ook voor de veiligheid van weggebruikers of voetgangers.

Er zijn verschillende soorten bladblazers waar ik je verderop in dit artikel meer over ga vertellen. Er zijn namelijk ook bladblazers op de markt met een zuigfunctie. Hiermee kun je opgehoopt afval of losliggend gras opzuigen en opvangen in de daarvoor bestemde opvangzak. Dit kun je vervolgens makkelijk weggooien of laten versnipperen. Met een bladblazer kun je ook door bladeren verstopte rioolputten weer vrij maken. Een bladblazer kopen brengt dus verschillende voordelen met zich mee.

De verschillende soorten bladblazers

Eerder in dit artikel heb ik al aangegeven dat er verschillende soorten bladblazers op de markt zijn. Je hebt namelijk een bladblazer die is voorzien van een accu, maar je hebt ook bladblazers die werken op benzine. Je kunt begrijpen dat deze verschillende soorten ook eigen voor- en nadelen met zich meebrengen. Hieronder leg ik je graag uit wat je kunt verwachten van een bladblazer met een accu en een bladblazer op benzine.

Bladblazer met accu

Zoals je weet is een accu, net zoals bij een elektrische fiets of telefoon, op te laden. Ook bladblazers met een accu kun je opladen. Het voordeel van zo’n soort bladblazer is dat je geen last hebt van een snoer dat je in het stopcontact moet doen. Bij een grote tuin hoef je dus geen rekening te houden met de afstand die het apparaat moet afleggen. De meeste accu’s gaan tussen de drie kwartier tot een uur mee. Heb je een grote tuin waarvan je weet dat je wel eventjes bezig bent? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een reserveaccu aan te schaffen. Een bladblazer met een accu is ideaal voor een beginner en daarbij makkelijk in gebruik. Voor een bladblazer met accu kun je kiezen uit twee verschillende soorten accu’s. Hierover lees je later in dit artikel meer.

Bladblazer op benzine

Bladblazers die blazen met gebruik van benzine werken met een motor. Deze soort bladblazers zijn vooral geschikt voor grote tuinen of bijvoorbeeld het blad vrij maken van een straat. Een benzine bladblazer heeft namelijk vaak wat meer power dan een accu bladblazer. Ook hierbij geldt dat je geen onhandig gedoe hebt met een snoer. Je kunt dus gemakkelijk rondlopen met deze bladblazer. Omdat een bladblazer op benzine een hardere blaaskracht heeft is deze vooral geschikt voor professionals of mensen die al wat meer ervaring hebben met deze apparaten. Daarnaast is de motor aardig luid. Hou hier dus wel rekening mee.

Wil je meer weten over een accu bladblazer? Lees dan ons artikel beste accu bladblazer top 10.

Hoe gebruik je een bladblazer?

Mocht je aan de slag gaan met een bladblazer, dan is het belangrijk om te weten hoe je zo’n apparaat moet gebruiken. Ze zijn namelijk erg krachtig waardoor je dit niet zo 1-2-3 onder de knie hebt. Als je een bladblazer voor het eerst gaat gebruiken is het vanzelfsprekend dat je op voorhand de gebruiksaanwijzing goed doorleest. Hieronder volgen nog wat tips die jou helpen een bladblazer zo goed en veilig mogelijk te gebruiken.

  • Let op de omgeving: Hoe de bladblazer te allen tijde uit de buurt van anderen en huisdieren. Blijf het liefst op een afstand van 15 meter om verwondingen of ander gevaar van rondvliegend afval of zand te voorkomen.
  • Gebruik een veiligheidsbril: Ook voor jou als gebruiker is veiligheid belangrijk. Gebruik daarom een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen rondvliegend zand of steentjes.
  • Plan je werkwijze: Om zo snel en makkelijk mogelijk te werk te gaan moet je een plan van aanpak maken. Gebruik bijvoorbeeld een zeil waar je de bladeren in op kunt vangen. Dit scheelt weer met opruimen.
  • Blaas altijd in dezelfde richting: Om te voorkomen dat je het deel waar je al bent geweest weer vies maakt, moet je altijd in een richting blijven blazen.

De verschillende accu’s

Bij het kopen van een bladblazer met accu is er een keuze tussen twee verschillende soorten accu’s. Het is natuurlijk wel zo fijn om te weten wat je precies met jouw bladblazer kunt. Ook welk effect de verschillende accu’s hebben. Je kunt kiezen voor een NiCd accu of een NiMH accu.

NiCd

NiCd accu’s zijn eigenlijk een van de eerste accu’s die gebruikt werden voor oplaadbaar gereedschap. Er zijn dus al wat nieuwkomers op de markt waaronder de NiMH, waar ik je zo meer over zou vertellen. Deze accu kan wel 400 tot 1000 keer opnieuw opgeladen worden. Hierbij is het wel belangrijk dat de accu elke keer volledig opgeladen wordt. Mocht je de accu eerder van de lader afhalen, dan neemt de energie capaciteit af.

NiMh

Een van de opvolgers van de NiCd is de NiMH accu. Deze heeft wel twee keer zoveel meer energie. Hiermee kun je ook langer gebruikmaken van je bladblazer. Wel is het zo dat je deze accu minder vaak kan opladen. Zo’n 500 keer. Maar goed, wie gaat nu 500 keer bladblazen? Ik denk niet veel mensen. Deze accu is een stuk milieuvriendelijker dan de NiCd. Wel is het zo dat deze batterij capaciteit verliest als de bladblazer een tijdje niet wordt gebruikt.

Het geluid

Je hebt vast wel eens gemerkt bij anderen dat er aardig wat geluid van een bladblazer afkomt. Als je er zelf een gaat aanschaffen is het ook slim hier even op te letten. Niet alleen om je eigen gehoor te besparen, maar ook dat van de buren. Een geluidloze bladblazer bestaat haast niet, maar er zijn er wel wat met een lager decibel. Een bladblazer met accu maakt bijvoorbeeld minder lawaai dan een die op benzine draait. Een bladblazer met een geluidsniveau onder de 89 decibel is aan te raden. Zowel voor je omgeving als voor je eigen oren. Let hier dus goed op als je een bladblazer gaat kopen.

De capaciteit van het zuigen of blazen

Bij het kopen van een bladblazer let je ook op het blaasvermogen. Dit wordt meestal in kilometers per uur uitgedrukt. Kies je voor een bladblazer met zuigfunctie, dan wordt de zuigcapaciteit in liter per uur aangegeven. Met een bladzuiger maakt je het bladblazen nog gemakkelijker, omdat je gelijk de bladeren kunt opzuigen. Een bladzuiger beschikt over een rotor waarmee je de opgezogen bladeren kunt versnipperen. Dit wordt opgevangen in een opvangzak. Met een opvangcapaciteit van 45 liter kom je al aardig ver. Let hierbij op dat de zak van stevig materiaal is gemaakt, zodat deze niet beschadigd kan worden door eventuele takken. Hoe kleiner het afval versnipperd kan worden bij het opzuigen, hoe beter je dit als compost kunt gebruiken. Zo ben je ook nog eens beter bezig met het milieu. Lees ook ons artikel over de 10 beste bladblazers op accu.

Weet je inmiddels al of je een bladblazer met accu of op benzine wilt? Hieronder vind je 3 populaire bladblazers met accu!

Plaats een reactie