De beste snoeischaren voor jouw tuin

Snoeischaar

Veel mensen halen erg veel voldoening uit het werken in de tuin. De geur van het vers gemaaide gras in combinatie met het zonnetje en de frisse wind. Dit kan een erg fijn gevoel geven en laat je even helemaal tot rust komen.

Het snoeien van je planten is een van deze tuin karweitjes die keer op keer terug blijft komen. Dat is ook logisch, want je wilt ervoor zorgen dat jouw planten en bloemen er altijd goed uitzien. Je kunt je voorstellen dat er dus voor veel verschillende soorten klussen ook veel verschillende soorten snoeischaren zijn.

Doordat het aanbod zo groot is kan het zijn dat je soms door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel gaan we je meenemen langs een aantal criteria waar jouw snoeischaar aan moet voldoen zodat jij de perfecte snoeischaar kunt kopen die past bij jouw tuin.

Wat maakt een goede snoeischaar?

Als je niet zo thuis bent in tuinieren dan zul je je misschien afvragen wat er nu zo belangrijk is aan een snoeischaar. Een schaar is een schaar toch? Waar veel groentjes dit misschien denken, weten de fanatiekelingen wel beter. Je hebt voor elke klus een ander soort schaar. Dat is ook logisch als je erover nadenkt. Een appel- of kersenboom heeft namelijk een andere schaar nodig dan een rozenstruik. Dit komt omdat je te maken hebt in verschillen in structuur en dikte.

Er zijn verschillende componenten die een goede snoeischaar maakt. Houdt er altijd rekening mee dat goedkoop duurkoop is op dit vlak. Dus wees niet bang om een wat duurdere schaar aan te schaffen. Een goede kwaliteit schaar gaat bij juist gebruik wel levenslang mee!

Er zijn in principe drie verschillende scharen beschikbaar. De snoeischaar is vooral bedoeld voor het snoeien van bloemen en struiken. Een takkenschaar wordt gebruikt voor het bijwerken van verschillende soorten takken. Tot slot hebben we nog de heggenschaar die gebruikt wordt voor het snoeien van heggen met veel blad.

Hieronder hebben we per schaar onze beste keuze voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de scharen waarvan wij denken dat zij het beste opgewassen zijn voor iedere tuin.

Snoeischaar: Gardena Comfort

We beginnen met de snoeischaar van Gardena. Als je vaker tuiniert dan zal je ongetwijfeld het merk wel kennen. De Gardena Comfort is namelijk een van de meest geliefde snoeischaren voor iedere tuin.

De snoeischaar is voorzien van een ergonomisch ontwerp. De handgreep is namelijk voorzien van een gebogen vorm die fijn in de hand aanvoelt. Ook beschikt hij over een softgrip waarmee de handgreep dus zacht aanvoelt. De schaar heeft een knipdiameter van 24 mm en kan daardoor dus op veel verschillende soorten dunnere takken gebruikt worden.

Gardena Comfort snoeischaar

Het blad is voorzien van een sap geul die gemakkelijk het sap van de geknipte tak afvoert zonder dat jij vieze vingers krijgt. Mocht er toch wat opkomen dan is de handgreep nog voorzien van een antiplak laag. Dit zorgt ervoor dat je nooit met plakkerige vingers te werk hoeft te gaan.

Bovenop de schaar zit een gemakkelijke vergrendeling. Hierdoor kun je heel simpel de schaar vergrendelen en veilig opbergen.

Deze snoeischaar is dus een erg stevige voor zijn soort. Is er toch iets mis met de schaar of gaat hij stuk? Dan ben je voorzien van een garantietermijn van wel 25 jaar. Hierdoor heb jij nog jarenlang tuinier plezier!

TIP: Lees voor meer informatie mijn Gardena Comfort review!

Heggenschaar: BLACK+DECKER BEHT201-QS

BlackDecker heggenschaar

Vroeger moesten we te allen tijde alle heggen met de hand snoeien. Dit zorgde ervoor dat het bijwerken van de heg een lange en moeizame klus kon worden. Maar gelukkig beschikken we tegenwoordig over elektrische heggenscharen. Deze maken het trimmen van de heg een stuk aangenamer.

De BLACK+DECKER BEHT201-QS is wat dat betreft misschien wel een van de aangenaamste. Deze heggenschaar is namelijk zo ontworpen dat hij 10% lichter is dan andere van zijn soort. Dit betekent niet dat hij hoeft in te leveren op comfort. De heggenschaar is namelijk ontworpen met een ergonomisch ontwerp die ervoor zorgt dat jij in alle comfort jouw heg kunt bijwerken.

De schaar heeft een lengte van 45 centimeter waardoor je gemakkelijk de kleinere heggen binnen een mum van tijd bijgewerkt hebt. De messen snijden aan twee kanten en snijden met gemak alle heggen weer op de goede lengte. Let wel op dat je te maken hebt met een elektrische heggenschaar dus dat je afhankelijk bent van een verlengsnoer.

Takkenschaar: Kreator KRTGR4013

Kreator takkenschaar

Als je de takken van je bomen wilt knippen dan heb je lang niet altijd zin om er een ladder bij te moeten halen. Dat is ook begrijpelijk, want dan moet je ook weer iemand zoeken die de ladder vasthoudt en dat kan een behoorlijk gedoe zijn.

Gelukkig hoef je daar bij de KRTGR4013 van Kreator geen zorgen over te maken. De handvatten van deze takkenschaar zijn namelijk telescopisch en kunnen verlengd worden tot wel 89 centimeter. Dit is een stuk langer dan zijn oorspronkelijke lengte van 63 centimeter. De handvatten zijn niet alleen te verlengen, maar ook voorzien van een ergonomisch ontwerp. Dat gepaard met zijn softgrip handvatten zorgt voor een uiterst comfort tijdens het werken.

De schaar is gemaakt van een lichtgewicht aluminium en is dus gemakkelijk te gebruiken. Maar laat je niet wijsmaken dat hij door zijn gewicht niets aankan. De KRTGR4013 is namelijk 180% sterker in knipkracht dan andere takkenscharen. Hiermee kan hij gemakkelijk en compleet comfortabel takken aan tot een doorsnede van wel 39 millimeter.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten snoeischaren op de markt en voor elke klus is er weer een andere schaar. Wil je de takken van de appelboom in je tuin trotseren? Dan is het verstandig dat je een goede takkenschaar aanschaft. Wij hebben je een aantal voorbeelden gegeven van verschillende scharen die, naar ons idee, het beste beschikt zijn voor de klus waarvoor zij ontwikkeld zijn.

Met een goede snoei-, hegge- of takkenschaar kun je ervoor zorgen dat jouw tuin er mooier bijligt dan ooit tevoren. Wees niet bang om een duurdere schaar aan te schaffen, want op dit gebied geldt duidelijk de regel ‘goedkoop is duurkoop’. Veel tuinier plezier!

Plaats een reactie