Heggenschaar: de 10 beste van 2024!

Zoals de naam eigenlijk al zegt gebruik je de heggenschaar om de heg te scheren. Heggenscharen zijn kleine machines waarmee je gemakkelijk een heg kunt scheren. En dus niet meer met een onhandige mechanische heggenschaar aan de gang hoeft. Er is een groot en variërend aanbod heggenscharen te verkrijgen, afhankelijk van hoe ze aangedreven worden en hoeveel vermogen ze hebben. Maar hoe kies je nou die juiste heggenschaar? Wij hebben voor jou de zeven beste heggenscharen geselecteerd, en hiervan hebben we er een aan aantal grondig van besproken.

Beste heggenscharen van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hier onder vind je een overzicht van de beste heggenscharen van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogte prijs.

Onze top 3 heggenscharen

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande heggenscharen al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken.

#1 Beste koop heggenschaar – BLACK+DECKER GTC18452PC-XJ

BLACK+DECKER GTC18452PC-XJ

Omdat deze Black+Decker heggenschaar werkt op een accu, heb je het voordeel van snoerloze vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt zonder dat je de hele tijd in de gaten moet houden of je niet per ongeluk door het snoer heen knipt. Door deze sterke accu in combinatie met goed ontwikkelde messen kan de heggenschaar takken doorknippen tot 22 mm dikte. En dat zonder dat de messen beschadigd raken of dat hij vastloopt.

Aan het uiteinde van het blad is er gebruik gemaakt van een extra zaagblad, waarmee je takken tot 35 mm door kunt zagen zonder dat je daar een aparte zaag voor nodig hebt. Daarnaast is de heggenschaar beveiligd tegen onbedoeld inschakelen doordat je altijd beide handen nodig hebt om de machine aan te zetten.

Dankzij de duurzame Lithium-ion accutechnologie verlies je maar heel weinig acculading tijdens het gebruik, dit geldt ook voor een minimale stroomafname wanneer deze niet in gebruik is, zo is de heggenschaar steeds klaar voor gebruik. De accu van deze heggenschaar is uitwisselbaar met alle andere gereedschappen die deel uitmaken van het BLACK+DECKER 36V accusysteem.

De BLACK+DECKER GTC18452PC-XJ vinden wij de beste koop onder de heggenscharen, mede doordat hij zo sterk is en gebruik maakt van een sterke Lithium-ion accu. Zeer goed geschikt voor het scheren van middelgrote tot grote heggen!

Specificaties:

 • Duurzame Lithium-ion 18v accutechnologie
 • Snoerloos gebruik
 • 2 jaar garantie
 • 45mm zwaardlengte
 • Beveiliging tegen onbedoeld inschakelen

Bekijk prijzen van de BLACK+DECKER BCHTS3625L1-QW hier:

#2 Beste lichte heggenschaar – Bosch EasyHedgeCut 18-45

Bosch 18-45 heggenschaar

Een ideale heggenschaar voor de wat lichtere klussen. Scheer gerust de buxus of coniferen haag met de Bosch EasyHedgeCut 18-45. Door zijn lichte gewicht (2,3kg) kun je gemakkelijk op een trap de heg snoeien zonder dat je snel last hebt van vermoeidheid. Zelf geeft Bosch ook aan dat hij geschikt is voor middelgrote klussen.

Dit type is voorzien van het speciale ‘Quick-Cut’ technologie systeem, wat ervoor zorgt dat je zuiver en met precisie snoeit. De messen kunnen een takdikte van maximaal 15 mm doorknippen. Een mes van 45 cm met een tandafstand van 15 mm en het Bosch ‘Anti-Blocking’-systeem maken krachtig en continu snoeien mogelijk zonder het risico van blokkades. Hij heeft zaagtanden op het voorste gedeelte van het mes om takken met een diameter van maximaal 15 mm te zagen, en een mes-protector voor veilig snoeien langs muren en dichtbij de grond.

Specificaties:

 • Snoerloos
 • 45cm zwaardlengte
 • Makkelijk hanteerbaar
 • Laag gewicht
 • Softgrip handgreep
 • Mes protector voor snoeien langs muren of over de grond

Bekijk prijzen van de Bosch EasyHedgeCut 18-45 hier:

Hyundai heggenschaar benzine

#3 Beste heggenschaar op benzine – Hyundai heggenschaar

Licht van gewicht, en werken met efficiëntie en precisie. Dit zijn de kenmerken die een heggenschaar op benzine naar onze mening nodig heeft. Deze Hyundai heggenschaar is uitgevoerd met een 26cc 2-taks benzinemotor. Wat hem betrouwbaar en krachtig maakt.

Het blad is 72 cm lang en roteert dubbel, wat zorgt voor een mooie snede in de takken. De snijlengte van 66 cm zorgt er voor dat je ook kunt snoeien en trimmen op hoge en lastig te bereiken plekken. Het handvat is voorzien van speciale isolatie waardoor trillingen van de motor minimaal doorgegeven worden aan het handvat. Daarnaast is het handvat onder een hoek van 90 graden in te stellen zodat je gemakkelijk onder elke hoek kunt snoeien. Dit model is een van de weinigen heggenscharen die deze optie heeft.

Specificaties:

 • Zeer sterk
 • Geen snoer of batterij nodig
 • 72cm zwaardlengte
 • Voor professioneel doe het zelf gebruik
 • Wel zwaar van gewicht

Bekijk prijzen van de Hyundai heggenschaar benzine hier:

Hoe lang moet een heggenschaar zijn?

Hoe lang een heggenschaar moet zijn is sterk afhankelijk van wat voor soort heg, en hoe diep de heg is. Wil je een diepe heg gaan snoeien? Dan heb je een heggenschaar met een lang zwaard nodig. Voor kleine heggen is een lang zwaard onhandig, hiervoor bestaan buxusscharen. Wil je een heg met dikke takken gaan snoeien, dan moet er voldoende afstand tussen de messen zitten.

In het kort

Diepe heg Gebruik een heggenschaar met een lang mes, ook wel ‘zwaard´ genoemd, waarmee je de heg over de gehele diepte kunt snoeien.
Hoge hegGebruik voor een hoge heg een telescopische heggenschaar, zodat je geen trap meer nodig hebt.
Buxus of lage hegEen buxusschaar is speciaal ontwikkeld voor lage heggen, buxusbollen en struiken gemakkelijk te scheren.
Dikke takken in heg Kies voor een heg met dikke takken een heggenschaar met een grote mes afstand, zodat je zonder dat het mes telkens vastloopt door de takken heen snoeit.

Hoe gebruik je een heggenschaar?

Om een heg te snoeien moet je ervoor zorgen dat je het blad evenwijdig houdt aan het te snoeien oppervlak, en probeer niet te veel tegen de schaar te duwen. Hiermee voorkom je dat je scheef gaat en niet recht knipt. Wel is het verstandig om af en toe te kijken vanaf een afstandje of je nog wel recht knipt.

Wees niet angstig of bang tijdens het snoeien. Het kan geen kwaad om de heg flink terug te snoeien, hierdoor wordt de heg zelfs voller van vorm. En groeit hij weer snel terug tot een mooie heg die zorgt voor een erfafscheiding.

Eigenlijk kun je altijd de heg snoeien met een heggenschaar. Maar toch zijn er bepaalde dagen die je beter kunt overslaan, zoals extreem hete dagen. Een extreem sterke zonkracht kan schade toebrengen aan de heg.

TIP: Gebruik altijd beschermende kleding wanneer je aan de slag gaat met een heggenschaar.

Welke soorten heggenscharen bestaan er?

Er bestaan grofweg vier verschillende soorten heggenscharen. Deze vier types hebben wij hieronder kort samengevat.

Heggenschaar handmatigMet een handmatige heggenschaar werk je draadloos je heb je veel vrijheid, en daarnaast makkelijk te onderhouden.
Heggenschaar elektrisch De meeste elektrische heggenscharen zijn licht van gewicht, maar je bent wel afhankelijk van een snoer en een stopcontact in de buurt.
Heggenschaar accuJe kunt draadloos werken, en is minder milieuvervuilend zonder geluidsoverlast, wel ben je altijd afhankelijk van de accuduur.
Heggenschaar benzineEen heggenschaar met benzine motor is vaak zeer krachtig en geschikt voor dikkere takken. Daarbij komt het voordeel dat je altijd draadloos kunt werken. Het geluidsniveau en milieuvervuiling is bij dit type het hoogste.

Heggenschaar kopen? Houdt hier rekening mee

Wanneer je een heggenschaar wilt gaan kopen zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten, deze hebben wij hier onder voor jou samengevat.

Hoe veel ga je hem gebruiken?

Welke heggenschaar je gaat kopen is afhankelijk hoe groot je heg is. Heb je een 30 meter lange conifeer in je tuin staan, is het verstandig om voor een variant op benzine te kiezen omdat deze zeer sterk zijn.

Heb jij maar een kleine heg in de tuin staan, is het misschien verstandiger om voor een elektrische variant te kiezen. Bedankt dus voor jezelf hoeveel je de heggenschaar gaat gebruiken en hoeveel je van de schaar gaat vragen.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Vaak kun je uit de reviews van andere mensen al een goed idee krijgen of het product van goede kwaliteit is, en of het ook bij jou wensen past. Over het algemeen zeggen mensen wat ze echt van het product vinden, doe hier dus je voordeel mee!

De prijs

De prijzen van bladzuigers beginnen vanaf €68,99 en lopen op tot € 498, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de heggenschaar niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

Hoe maak je een heggenschaar schoon?

Het schoonmaken van een heggenschaar is iets wat veel mensen vergeten te doen na het snoeien. Ze leggen de schaar ergens in een hoek en een jaar later klagen ze dat hij niet meer zo fijn werkt als voorheen.

Het belangrijkste deel van een heggenschaar zijn de messen, deze moeten vlijmscherp zijn zodat het mes gemakkelijk door de tak heen snijdt, zonder vast te lopen. Als deze messen na gebruik niet goed schoon worden gemaakt blijven er boomsappen en snoeiresten achter.

Je kunt de messen schoonmaken door ze af te wassen met wat water en schoon en droog te vegen met een oude doek. Dit zorgt voor een goede reiniging en behoud de kwaliteit van de messen. Let er wel op dat je goed afdroogt voordat je de heggenschaar opbergt om roest te voorkomen. Als laatste kun je nog wat onderhoud spray aanbrengen op de messen.

Heggenschaar onderhouden

Ondanks dat je een heggenschaar niet wekelijks gebruikt, is het wel verstandig om hem goed te onderhouden. Op deze manier blijft hij in topvorm en heb je jarenlang plezier van je gereedschap. Het onderhouden van een heggenschaar is een gemakkelijk taak, maar waar moet je nou precies op letten met het onderhoud van een elektrische of benzine variant?

Het is aan te raden om ieder jaar de heggenschaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit bestaat uit het ontsmetten, reinigen en insmeren van de messen. Ook moeten de messen geslepen worden als deze bot zijn. Dit is een klusje voor de professional, tenzij je dit zelf vaker hebt gedaan.

Plaats een reactie