Beste blad houdende haag kiezen

Vaak wordt er voor een blad houdende haag gekozen om op de erfscheiding te plaatsen of om inkijk van buitenaf te voorkomen. Het is handig om hiervoor een wat hogere blad houdende haag te kiezen. Met een blad houdende haag ben je in de winter ook verzekerd van een afgeschermde tuin voor inkijk van buitenaf.

Verschillende bladhoudende hagen

Bankje

Een grote bladhoudende haag is ideaal tegen inkijk, dit is ook de voornaamste reden waarom er voor dit soort hagen gekozen wordt. De haag behoud het hele jaar zijn groene kleur en valt niet uit. Hierdoor blijft je tuin het hele jaar door beschermd tegen inkijk van buitenaf.

Er zijn verschillende soorten bladhoudende hagen. De meeste bekende is de conifeer. Deze is het hele jaar groen en een groot voordeel is dat deze het hele jaar groen blijft. De conifeer wordt ongeveer 1 keer per jaar gesnoeid. De conifeer past zowel bij iedere tuin. Hierdoor is de conifeer de meest gebruikte haag in Nederland. Dit heeft te maken met de snoeivorm, die vaak egaal is en een mooie uitstraling geeft. Het enige nadeel aan een coniferenhaag, is dat deze er slecht tegen kan als de wortels langere tijd onder water staan.

Daarentegen is de waterciprus, die van nature in moerasgrond groeit, hier wel tegen bestand. Het nadeel van deze haag is dat hij aan het eind van het jaar zijn naalden verliest en hierdoor heb je wat meer inkijk.

Als je geen fan bent van de conifeer kun je kiezen uit Hedera, Lauriekers of viburnum hagen. Deze zijn ook erg populair, omdat deze snel en mooi breed groeien. Deze hagen zijn makkelijk te snoeien.

De taxus baccata is ook veel gebruikte haag. Dat komt omdat een taxushaag weinig onderhoud nodig heeft. De taxus groeit niet zo snel en hoeft daarom niet vaak gesnoeid te worden. De taxus is zeer geschikt als scheidingshaag, omdat hij het hele jaar groen blijft en dus veel privacy geeft. Een taxus heeft donkergroene naalden die niet prikken. Ook is de taxus makkelijk te snoeien in een blokvorm.

De fagus sylvatica, ook wel beukenhaag genoemd is de meest voorkomende haagplant in Nederland. Dit is een van de goedkoopste hagen in aanschaf, en groeit op zowat elk soort ondergrond die goed doorlatend is. In de zomer heeft de beukenhaag mooie groene bladeren. In de winter behoud de haag zijn bladeren, maar verkleuren ze bruin. In het voorjaar verdringen de nieuwe groene bladeren de bruine bladeren. Dit kan tot 2 weken duren, hierdoor heb je alsnog weinig inkijk van buitenaf. De beukenhaag groeit best snel, en moet daarom 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid worden. Doe dit voor de langste dag van het jaar. Wil je een dichte haag van beuken, poot dan 2 rijen direct naast elkaar. Dit geeft een dichte haag voor extra privacy en ziet er ook nog eens dichtgegroeid uit.

Haagplanten op erfscheiding

Kies een haagplant die hoger wordt dan 2 meter als je inkijk van buitenaf wilt voorkomen. Let bij het plaatsen van een nieuwe haag op de erfscheiding erop dat er rekening gehouden moet worden met de wettelijke minimumafstand. Voor laagstam bomen (zoals de groene beukenhaag of Meidoornhaag) geldt een minimale afstand van 50 centimeter. Deze afstand word berekend door middel van de stam van de boom tot aan de erfgrens. Let hier dus goed op tijdens het poten van de haag om ruzie of meningsverschillen met de buren te voorkomen. Dit alles geldt niet als:

Geschoren heg
  • De buren toestemming geven om de haag of heg dichter op de erfgrens te zetten.
  • Als de erfgrens aan open water of een weg grenst.
  • De heg er al meer dan 20 jaar staat.
  • De haag of heg niet hoger is dan de scheidingsmuur tussen de tuinen.

Staat de heg of haag van de buurman te dicht bij de scheiding, dan kun je mondeling vragen of de buurman deze rooit. Wordt hier geen gehoor aan gegeven? Dan kun je een aangetekende brief versturen. Gaat de buurman daar niet op in, dan kun je een verzoeningsprocedure starten voor de vredesrechter. Werkt dit ook niet of komt de buurman niet opdagen. Dan kun je een echte procedure starten, het is aangeraden om dan aan advocaat in de arm te nemen.

Welke haag kun je beter niet kiezen

De naaldhagen zoals de Thuja of Chamaecyparis zijn minder geschikt als scheidingshaag. Deze hagen groeien enorm snel, en groeien ook in de winter door. Deze hagen kunnen met gemak tussen de 5 en 8 meter hoog worden. Ze dienen wel 3 keer in het jaar gesnoeid te worden. Als je van tuinieren houdt is dit geen probleem. Maar heb je wat minder groene vingers, dan wordt het afgeraden om voor één van deze type blad houdende hagen te kiezen, aangezien je er veel snoeiresten van overhoud en dit ook weg zal moeten werken.

Plaats een reactie