Hoe bescherm je bomen tegen de vorst

Het is erg belangrijk om in de winterperiode goed te zorgen voor de bomen die dat nodig hebben. Aangezien de Nederlandse winter onvoorspelbaar is lees je hier hoe je de bomen kunt beschermen tegen de vorst. Bepaalde bomen kunnen slecht tegen de vorst en kunnen hierdoor zelfs afsterven. Welke bomen bescherming nodig hebben tegen de vorst lees je hieronder.

Welke vorst is schadelijk voor de bomen

Er zijn verschillende soorten vorst. In Nederland hebben we te maken met nachtvorst, milde vorst en strenge vorst. Nachtvorst is niet schadelijk voor de planten of bomen in uw tuin, op olijfbomen, palmbomen, vijgenbomen en oleander na. Als het ook overdag vriest kan de vorst wel schadelijk zijn. Ook sneeuw kan schadelijk zijn voor de planten en bomen in uw tuin. Zorg er dus voor dat je de tuin goed beschermt tegen de vorst.

  • 0 tot -5 noemen we lichte vorst en is niet schadelijk voor uw tuin
  • -5 tot -10 noemen we matige vorst deze temperatuur kan schadelijk zijn voor olijf en palmbomen
  • -10 tot -15 noemen we strenge vorst en is schadelijk voor olijf en palmbomen en jonge bomen kunnen hier slecht tegen.

Hoe bescherm je bomen tegen vorst

Bomen kun je het beste tegen de vorst beschermen met vliesdoek of een beschermhoes, dit is luchtdoorlatend dus de boom zal niet stikken en de boom zal beschermd zijn tegen de vorst. Zet het vliesdoek vast met een stuk touw. Let erop dat je dit niet te vast zet, hierdoor kan de boom beschadigd raken. Het vliesdoek breng je aan van onder tot boven op de stam van de boom.

Bij palmbomen moeten de bladeren eerst omhoog getild worden voordat deze ingepakt worden. Op deze manier heeft de palmboom geen last van de regen of sneeuw. Let erop bij het aanbrengen dat de onderkant vrij blijft zodat water weg kan lopen. Wanneer de temperatuur in het voorjaar weer boven de 0 graden komt kan hier vliesdoek verwijderd worden.

Hoe bescherm je platen in een pot

Bomen en planten in een pot zijn extra gevoelig voor de kou. Het beste is om planten in een pot binnen te plaatsen tijdens de vorst periode. Is hier geen mogelijkheid voor, pak de pot dan in met bubbeltjesfolie of een beschermhoes om de pot goed te isoleren.

Een andere mogelijkheid is een pot aanschaffen met een geïntegreerde isolatielaag, dit zal de wortel genoeg beschermen tegen de vorst. Wat ook kan helpen is de pot op een beschutte plaats neerzetten. Vooral palmbomen en olijfbomen in een pot hebben zeker extra aandacht nodig omdat de wortel uit kan drogen en dus kan bevriezen.

Besneeuwde bomen

Bomen en planten beschermen op een natuurlijke manier

Als natuurlijke beschermer kunt u stro, riet of houtsnippers gebruiken. Breng dit aan rondom de wortels van de boom. Als je houtsnippers gebruikt, breng dan een dikke laag aan. Dit zorgt als het ware voor een dikke deken.

Plaats een reactie