Vlinderstruik snoeien – Hoe en wanneer?

De vlinderstuik is erg populair bij de tuinliefhebbers. Dit komt omdat het hele makkelijke planten zijn. De naam vlinderstruik komt doordat de geurende witte, lila of roodpaarse trossen veel vlinders aantrekken. Uitgebloeide bloemen dienen altijd direct verwijderd te worden om te voorkomen dat de vlinderstruik zichtzelf verspreid als onkruid tussen de tegels en andere plaatsen.

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik dient jaarlijks gesnoeid te worden om hem jong te houden. Gelukkig is het snoeien van deze struik niet ingewikkeld. Snoei alle takken terug tot een laag gestel op 30 tot 40 cm vanaf de grond. Voor de dikkere takken zal je misschien een takkenschaar nodig hebben. Let er wel op dat je als het kan boven de kleine uitlopers snoeit. Als je dit doet is de kans groter dat deze kleine uitlopers sneller gaan bloeien.

Vlinderstruik

Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Om een mooie vlinderstruik te krijgen kun je deze jaarlijks terugsnoeien. Doe dit dan in het voorjaar vanaf maart. Let er hierbij wel op dat er geen strenge vorst meer mag komen. De kans bestaat dat de vlinderstruik dan zal bevriezen en dood gaat. De bloei begint rond augustus. Als de mooie witte, lila of roodpaarse trossen zijn uitgebloeid kun je deze het beste wegsnoeien om te voorkomen dat het zichzelf zal verspreiden als onkruid.

Waarmee snoei je een vlinderstruik?

Voor het snoeien van de vlinderstruik moet je gebruik maken van een snoeischaar. Als de vlinderstruik wat ouder is zullen er dikke takken gevormd zijn. Hiervoor kun je gebruik maken van een takkenschaar