Rozen snoeien

In bijna elke tuin zijn wel rozen te vinden. De eerste takjes lopen al uit in maart, toch is dit de eerste keer van het jaar dat je rozen kunt snoeien. Rozen snoeien is een klusje dat wat uitleg nodig heeft, in dit artikel gaan we verder in op wanneer en hoe je rozen kunt snoeien. Ook hebben we het nog over hoe je rozen het beste kunt bemesten.

Wanneer rozen snoeien?

Het snoeien van rozen gebeurt in 3 fasen. Rozen zijn veeleisende planten en kunnen het hele jaar aandacht gebruiken. Het is belangrijk om de rozen goed bij te houden door te snoeien, dit bevordert de groei en bloei. In dit artikel kom je alles te weten over hoe en wanneer je rozen moet snoeien.

Voorjaar

In het voorjaar kun je voor het eerst de rozen snoeien. Snoei pas wanneer er geen strenge nachtvorst meer is. Dit is meestal rond eind maart. Als je wel snoeit voordat de strenge nachtvorst voorbij is, kunnen rozen last krijgen van ziektes zoals meeldauw en de rozen beschadigen.

Rozen

Door te snoeien in het voorjaar zal de roos vanuit de basis groeien. Als je niet 3 keer op een jaar wilt snoeien kun je tijdens deze snoeibeurt de rozen flink inkorten tot op 10 tot 20 centimeter boven de basis. Dit is vaak net boven het derde oog van onder geteld.

Zomer

In de zomer kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Hiermee zorg je ervoor dat er een onafgebroken bloei ontstaat.

Najaar

Tijdens de snoei in het najaar is het zeer belangrijk dat dit niet te vroeg gebeurt. Snoei zorgt ervoor dat de rozen harder zullen groeien, en dat wil je juist niet in het najaar. Snoei de rozen tot ongeveer 50 centimeter boven de grond. Hierdoor zullen de sterke, stevige stelen blijven staan.

TIP: Door wat zand rond de steel van de roos te strooien tijdens de snoei in het najaar is de roos beter beschermd tegen de vorst. En zal hierdoor minder snel kapot vriezen.

Hoe moet je rozen snoeien?

Het snoeien van rozen is een belangrijke taak, de snoei zorgt ervoor dat de roos mooi zal bloeien en groeien. Zorg voordat je gaat snoeien dat je goed gereedschap hebt. Rozen hebben scherpe doorns, waar je je handen flink aan kan openhalen. Een paar goede handschoenen zijn wel aan te randen. Ook het gebruik van een scherpe snoeischaar is belangrijk. Dit omdat een scherpe snoeischaar een mooie gladde snijwond achterlaat. Hierdoor zullen ziektes de minste kans krijgen om toe te slaan.

Snoeien van stamrozen

Tijdens de snoei van klimrozen, snoei je de zijtakjes van de hoofdtakken weg tot op een ‘buitenoog’ dat is een nog niet uitgelopen bladknop. Dit ziet eruit als een streepje. De kern van de stamroos dient open te blijven zodat er licht bij kan komen. De takken die te veel naar binnen groeien moet je weg snoeien. Je kunt de klimroos een extra boost te geven door na het snoeien wat compost of mest onder de klimrozen aan te brengen.

Rozen snoeien

Snoeien van klimrozen

Een nieuw aangeplante klimroos hoeft de eerste 2 á 3 jaar nog niet gesnoeid te worden, omdat pas na deze tijd de rozen goed geworteld zijn. Snoei na deze tijd de zijtakjes van de hoofd/gestel takken weg. Op een lengte van ongeveer 1,5 centimeter. De hoofdtakken laat je te laten zitten. Behalve als een hoofdtak een grijze kleur heeft kun je deze helemaal onderin afknippen.

Snoeien van rozenstruiken

Dit type roos mag tot 10 á 15 centimeter boven de grond weggesnoeid worden. De takken kun je wegsnoeien tot op ongeveer 5 centimeter. Let erop dat de hoge heesterrozen hierop een uitzondering zijn, deze mag je tot kniehoogte (50 centimeter) wegsnoeien. Probeer de takken altijd weg te knippen boven buitenoog, dit is een naar buitengerichte bladknop. De takken die naar binnen groeien kun je helemaal wegknippen. Op deze manier krijgt de roos lucht en licht, en krijgen schimmels minder kans.

Rozen bemesten

Het bemesten stimuleert de groei en bloei van de roos, en is dus zeker aan te raden. Bij de aanplant van rozen begint dit al, je kunt de roos extra helpen door wat meststof aan te brengen rond de stam. Dit zal de groei zeker bevorderen.

Het voorjaar is een ideaal moment om de roos te bemesten. De wortels zullen in deze tijd steeds meer voedingsstoffen op beginnen te nemen uit de grond, en de meststoffen zullen meteen worden benut. Je kunt bemesten door wat kunstmest (bij voorkeur organische kunstmest) aan te brengen rondom de stam van de roos. Het liefst bij wat wisselvallig weer, zodat de kunstmest door regen snel opgenomen kan worden. Rond juni/juli kun je tijdens de bloei nog wat meststoffen aanbrengen, de roos heeft nu wel minder dan in het voorjaar nodig.

In de zomer tijdens de bloei kunnen de verwelkte rozen weg geknipt kunnen worden, dit zorgt voor een mooiere en betere bloei.

TIP: Lees ook eens ons artikel over de beste snoeischaar van dit moment.