Notenboom snoeien

De notenboom, ook wel okkernoot of walnoot genoemd, kan tot wel 20 meter hoog en 10 meter breed worden. Er zijn twee verschillende soorten notenbomen: de Juglans Regia en de Juglans Nigra. De laatste, Juglans Nigra komt veel voor in Nederland, en wordt vaak nog hoger dan de Juglans Regia. Wordt jouw notenboom te groot? Lees dan snel verder hoe je hem kunt snoeien.

Wanneer moet je snoeien

Een notenboom hoeft niet perse gesnoeid te worden. Dit wordt af en toe wel gedaan als hij zorgt voor teveel schaduw of te groot wordt. De snoei werkzaamheden worden vaak beperkt tot een minimum. Onder snoeien verstaan we bij deze boom het verwijderen van dode of zieke takken. Snoei de notenboom nooit als de sapstroom nog op gang is. De beste tijd om te snoeien is voor de winter, tussen augustus en oktober. Doe dit niet later omdat vroeg in de winter de sapstromen al op gang komen.

Controleer het liefst voordat je begint te snoeien of de sapstroom nog actief is door het volgende te doen: Knip een tak af en bekijk de volgende dag of de snoeiwond is opgedroogd, of dat de wond nog ‘bloed’ nat is. Als de wond een dag later opgedroogd is kun je de boom snoeien. Het is niet raar om te snoeien wanneer de boom nog volop in het blad staat. Is het blad eraf? Dan ben je vaak al te laat om te kunnen snoeien.

Hoe moet je snoeien

Walnoot

Snoei de takken van de notenboom terug tot de eerste of tweede vertakking. Hierdoor zal het bijna niet opvallen dat de boom is gesnoeid en zullen de zijtakken verder groeien. Probeer de natuurlijke vorm van de boom zoveel mogelijk te behouden. Als takken dikker zijn dan 10 centimeter kun je ze beter niet meer snoeien. De snoeiwond zal dan te groot zijn en daardoor zal de notenboom moeite hebben met herstellen.

Snoei bij jonge notenbomen takken weg die elkaar raken, om schuurplekken te voorkomen. Zorg voor een scherpe snoeischaar of takkenzaag en snoei de takken haaks af zodat de wond zo klein mogelijk blijft. Hierdoor zal de snoeiwond gemakkelijk herstellen.

Notenboom tegen muggen

Muggen hebben een hekel aan de geur van aromatische bladeren die aan een notenboom groeien. Hierdoor werden vooral vroeger notenbomen vaak dicht bij het huis geplaatst. Heb je veel last van muggen op een bepaalde plek? Dan kun je een tak met blad ophangen op de plek waar je veel last hebt van muggen.

Notenboom aanplanten

Zorg ervoor bij het planten van een notenboom dat de boom in een diep gat wordt geplaatst, het liefst wel 1 meter diep. De beste tijd om een notenboom te planten is in het voorjaar, net voor de groeit gaat beginnen. De wortels scheiden een bepaalde stof af, hierdoor zal er geen andere begroeiing mogelijk zijn onder de notenboom. De wortels groeien breed en diep, dit gaat erg snel. Hierdoor is hij later ook slecht te verplanten. Kies dus een geschikte plek om te poten zodat hij niet meer verplaatst hoeft te worden.

TIP: Bekijk ook eens ons artikel over de beste snoeischaren van dit moment.