Leilinde snoeien

Leibomen zijn er in veel verschillende vormen. De bekendste in ons land is de Leilinde. De naam Leilinde komt van de takken die in een bepaalde richting worden geleid. De Leilinde wordt door zijn rechte vorm en vele bladeren vaak gebruikt om privacy te creëren. Een erg praktische boom, aangezien je na de aanplant van de Leilinde alleen nog maar hoeft te snoeien. Hoe en wanneer je dat doet lees je in dit artikel.

Wanneer moet je een Leilinde snoeien?

Leidinde
Gesnoeide leilinde

De Leilinde wordt over het algemeen twee keer per jaar gesnoeid. Terugsnoeien na de wintermaanden, en als hij te veel uit vorm groeit nog eens in de zomer juni/juli. In de zomer hoef je niet alles weg te snoeien, snoei bij de tweede snoeibeurt ongeveer de helft weg. Je kan er ook voor kiezen om de Leilinde maar één keer per jaar te snoeien. Doe dit dan na de winter op een dag zonder vorst. Hierdoor zal de boom geen schade oplopen. In deze tijd van het jaar heeft de boom geen blad meer en kun je goed zien waar je moet snoeien. Wil je liever de hele zomer privacy? Laat de boom dan doorgroeien en snoei hem eventueel aan het eind van de zomer wat terug. Op deze manier kun je optimaal genieten van de grote bladeren aan de Leiboom.

Hoe moet je een Leilinde snoeien?

Zorg dat je met het snoeien de takken net voor de verdikking op de horizontale takken afknipt. Snoei op deze manier de Leilinde helemaal terug en hij zal zichzelf snel herstellen.

Wil je de Leilinde alleen wat terug snoeien, bijvoorbeeld in de zomerperiode? Snoei dan alleen de lange uitlopers. Deze uitlopers kun je 20 tot 30 centimeter van de horizontale takken afknippen. Hierdoor behoudt de Leilinde zijn mooie vorm. Gebruik een goede scherpe snoeischaar om ervoor te zorgen dat je een mooie vlakke snoeiwond krijgt. Hierdoor zal de boom sneller herstellen.