Lavendel snoeien

Heerlijk die geur van lavendel! Dat is ook de voornaamste reden dat de lavendel zoveel terug te vinden is in de Nederlandse tuinen. Om de lavendel mooi groen te houden is het wel belangrijk om deze te snoeien. Doe je dit niet of op de verkeerde manier bestaat de kans dat het groen in hout veranderd. In dit artikel lees je hoe je de lavendel groen en compact kunt houden.

Hoe lavendel snoeien?

Het snoeien van de lavendel is gelukkig niet erg ingewikkeld. Bekijk per twijg hoeveel je eraf knipt. Zorg ervoor dat je ongeveer 3 centimeter boven het houten deel van de twijg afknipt, oftewel boven de jonge scheutjes knipt. Als je te ver snoeit bestaat de kans dat de lavendel niet meer zal uitlopen. Als je zorgt dat er jonge scheutjes blijven staan valt er door de snoei zonlicht op, en ben je ervan verzekerd dat de lavendel zal uitlopen.

Het komt ook voor dat er geen jonge scheuten aanwezig zijn onderin tussen de houten takken. Je kunt dan alsnog de lavendel flink inkorten. Het is alleen afwachten of hij dan nog zal uitlopen. Dit hangt af van hoe de gezondheid van de lavendel is.

Tijdens de tweede snoei knip je de bloemaartjes weg, hierbij kun je een stukje van de scheuten die eronder zitten meenemen. Dit wordt ook de vorm snoei genoemd. Snoei niet te veel weg zodat de lavendel beschermd blijft tegen de vorst.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Om een mooie lavendel te krijgen dient er twee keer per jaar gesnoeid te worden. Hieronder lees je wanneer je moet snoeien:

Hoofdsnoei: De eerste snoei vindt plaats rond begin april. De lavendel kan hier flink teruggesnoeid worden. Wij adviseren om hiervoor een snoeischaar te gebruiken.

Vormsnoei: De tweede snoei vindt plaats na de bloei, in augustus of september. Dit wordt ook wel de vormsnoei genoemd omdat je tijdens deze snoeibeurt alleen de bloemaartjes wegknipt. Door het gebruik van een schone en scherpe hagenschaar is het mogelijk om de lavendel in een mooie vorm te snoeien. Als het hout wat dikker is kun je alsnog een snoeischaar gebruiken.

Lavendel drogen

Wil je die heerlijke geur van lavendel in huis halen? Dat kan door wat bloemetjes af te knippen voordat de lavendel is uitgebloeid. Laat de bloemen goed drogen en zet ze in een potje. Dit ruikt lekker en ziet er ook nog eens mooi decoratief uit. Knip de bloemen niet op een dag dat ze nat zijn. Door het vocht kunnen de bloemetjes bruin opdrogen.