Coniferenhaag snoeien

Coniferen kunnen flink doorgroeien, en niet iedereen wil een 10 meter hoge coniferenhaag. Om dit te voorkomen kun je de conifeer snoeien. De meeste coniferen hebben al een mooie vorm en hoeven alleen wat bijgewerkt te worden. Benieuw hoe je een conifeer moet snoeien? Lees dan snel verder!

Wanneer conifeer snoeien

Coniferen worden meestal 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid. Het beste is om tussen de ijsheiligen, eind mei tot begin juni en eventueel een tweede keer in augustus of september te snoeien. Zorg ervoor dat je niet te laat snoeit om te voorkomen dat de conifeer zichzelf niet meer herstelt voordat het winter is. De conifeer kan hierdoor vorstschade oplopen en er kunnen later bruine plekken ontstaan. Heb je een snelgroeiende conifeer? Dan kun je gerust één keer extra snoeien.

Hoe moet je coniferen snoeien?

Geschoren conifeer

Een conifeer kun je knippen met een heggenschaar, maar je kunt ook een elektrische heggenschaar gebruiken. Dit is vooral aan te raden wanneer de conifeer wat groter is. Om een mooie gladde coniferenhaag te krijgen, kun je de conifeer het beste scheren met een elektrische heggenschaar. Op deze manier zorg je ervoor dat alle takken gelijkmatig afgeschoren worden en er een mooie strakke haag ontstaat. Zorg ervoor dat de onderkant wat breder is dan de bovenkant, op deze manier krijgen de onderste takken genoeg licht. Snoei de jonge scheuten niet verder af dan 10 cm per snoeibeurt, zo beschadig je de conifeer zo min mogelijk. Als je dit wel doet kan de conifeer hier slecht van herstellen. Het gebruik van goed gereedschap is essentieel voor de snoeibeurt. Zorg ervoor dat je gereedschap goed scherp is. Als dit niet het geval is zal de conifeer slechter herstellen.

Hoe voorkom ik bruine plekken in mijn coniferen

Bruine plekken in de coniferenhaag is een probleem dat vaker voorkomt. Om ervoor te zorgen dat de conifeer geen bruine plekken krijgt kun je onderstaande tips gebruiken:

  • Tijdens het snoeien kun je aan de bovenzijde de takken wat taps toe knippen zodat de onderkant van de conifeer ook genoeg licht krijgt.
  • Let erop dat tijdens het snoeien een scherpe snoeischaar of heggenschaar wordt gebruikt.
  • Snoei de conifeer nooit te diep in tot het oude hout. Hierdoor zal de conifeer slecht tot niet meer uitlopen en ontstaan er bruine plekken.