Buxus snoeien

Om de Buxus (Buxus Sempervirens) mooi groen en strak te houden zijn er snoeiwerkzaamheden nodig. Hij behoudt als een van de weinige het hele jaar zijn groene kleur. Dat is ook de reden dat we de Buxus veel terugzien in de Nederlandse tuinen. Wij leggen in je in dit artikel uit hoe je een Buxus moet snoeien

Wanneer snoeien?

De Buxus moet minimaal twee en mag maximaal vier keer in het jaar gesnoeid worden. Bekijk voordat je gaat snoeien in wat voor vorm je wilt gaan snoeien. Kies het liefste voor een bewolkte dag. Besproei de plant nat met water voordat je gaat snoeien. Dit zorgt er namelijk voor dat de Buxus makkelijker te knippen is, en geen schade van de zon ontstaat.

De eerste snoei vindt plaats rond eind mei, dit is de beste tijd om te knippen. De tweede keer snoei je in september. Wil je vaker snoeien? Dat kan, snoei dan nog één of twee keer extra tussen deze maanden, hierdoor zal de Buxus voller worden en groeien eventuele gaten dicht.

Begin bovenop de Buxus en snoei naar beneden. Let erop dat je niet meer wegsnoeit dan de vorige snoeibeurt. Dit kan als gevolg hebben dat er bruine plekken ontstaan omdat er binnenin de Buxus geen blaadjes groeien. Het kan jaren duren voordat de kale plek is dichtgegroeid.

Buxus in pot

Hoe snoeien?

Voor het snoeien kun je een elektrische heggenschaar of een handschaar gebruiken. Met het gebruik van een elektrische heggenschaar zul je een minder mooi resultaat krijgen. Dit komt omdat een heggenschaar de takjes meer scheurt dan knipt. Door een Buxusschaar te gebruiken zal het eindresultaat mooier worden en het knippen makkelijker, doordat een Buxusschaar erg scherp is en de tak afknipt in plaats van scheurt.

Snoei een Buxus altijd van boven naar beden en houd de heggenschaar recht. Op deze manier krijg je een mooi recht gesnoeid Buxus. Haal na het knippen het snoei afval weg omdat dit erg gevoelig is voor schimmels, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Na het snoeien kun je de Buxus helpen door wat mestkorrels aan te brengen. Dit zal ook helpen voor de ontwikkeling van nieuwe bladeren.

Modelsnoeien

Buxus sempervirens groeit niet zo snel en daarom blijft hij lang in dezelfde vorm. De buxus in haagvorm kun je bijvoorbeeld aan de bovenkant ook afgerond snoeien. De mogelijkheden zijn groot, zo kun je een losse buxus plant bijvoorbeeld in de vorm van een hond of beer snoeien.

Buxusschaar

Zowel voor de plant als voor jezelf is het belangrijk om de juiste heggenschaar te gebruiken. Een schaar dient scherp te zijn zodat de snoeiwond snel kan herstellen, en het weinig moeite kost om te scheren.

Reinig en ontsmet de schaar nadat je klaar bent met snoeien. Als je dit altijd doet zullen de messen minder snel bot worden en op deze manier gaat de schaar langer mee.

Lees ook eens ons artikel over wat de beste buxusschaar van dit moment is!

Heb je nog geen buxusschaar? Bekijk dan deze twee scharen hieronder!