Blauweregen snoeien

De blauweregen, ook wel Wisteria genoemd. Is een prachtige klimplant die de tuin in de zomer paars en blauw kleurt met mooie, hangende bloemtrossen. Om de plant te laten groeien en er daarnaast voor te zorgen dat hij niet te groot wordt, kun je twee keer per jaar snoeien. Wil je weten hoe en wanneer je moet snoeien? Lees dan snel verder.

Wanneer blauweregen snoeien?

De blauwregen groeit op vrijwel elke plek. Of dat nu in de zon of schaduw is, dat maakt niet uit. Hij is tevens ook winterhard en een echte klimplant. Als je hem laat groeien kan hij wel tot 3 meter per jaar groeien. Het beste kun je de blauweregen twee keer per jaar snoeien, in het voorjaar januari/februari en in de zomer rond juli/augustus.

Verschillende soorten Blauweregen

Er bestaan twee soorten blauweregen: de Wisteria sinensis (Chinese blauweregen) en Wisteria floribunda (Japanse blauweregen). Wist je dat er naast blauweregen ook rozeregen en witteregen bestaat? De mooi gekleurde en goed ruikende bloemen verschijnen rond april-mei. De bloemen vormen zich in lange trossen. Wil je de blauweregen poten? Dan is vroeg in het voorjaar is de beste tijd om blauweregen te poten. Zorg dat hij voldoende water krijgt, en geef af en toe wat extra kalk zodat hij kan aansterken.

Langs een muur of pergola

Blauweregen is erg geschikt om langs een muur of een pergola te laten groeien. De plant dient symmetrisch en sterk gevormde takken te hebben om langs een muur te groeien. Langs een muur is er weinig ondersteuning, hierdoor kunnen de takken gaan hangen. Om dit te voorkomen kun je de takken die gaan hangen vastbinden aan de muur door een gaatje te boren en er een plugje met schroef in te zetten. Op deze manier kun je de takken die wat zwaarder zijn vastmaken aan de muur.

Wij adviseren om binddraad te gebruiken om een tak op te hangen. Gebruik je ijzerdraad, dan is de kans erg groot dat het draad in de tak groeit. Hierdoor wordt de blauweregen gehinderd in de groei. Binddraad is wat zachter dan ijzerdraad, hierdoor is de kans dat het draad ingroeit kleiner. Controleer tijdens elke snoeibeurt of het binddraad niet in de takken groeit. Op deze manier kun je het binddraad wat oplossen om ingroeien te voorkomen.

Wil je de blauweregen langs een pergola laten groeien? Laat dan de zijscheuten de eerste jaren doorgroeien en leidt ze over de pergola heen. Maak de zijscheuten losjes vast aan de pergola. Hierdoor blijft de tak ruimte houden om te kunnen groeien. Knip de overige scheuten tijdens elke snoeibeurt af. Hierdoor krijg je in de zomer een mooie boog met hangende bloemen.

Hoe moet je blauweregen snoeien?

Blauweregen
Blauweregen

Door de sterke groei raden wij aan om blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Doe dit vooral als je een mooie bloei wilt hebben. Dit voorkomt dat de plant er ongeorganiseerd uitziet en de takken en bloemen door elkaar heen groeien. Het is belangrijk dat je voor het snoeien van de blauweregen een scherpe snoeischaar gebruikt. Door het gebruik van een goede en scherpe snoeischaar voorkom je dat de plant infecties krijgt via de snoeiwond.

In januari/februari kun je voor het eerst snoeien. Knip alle zijtakjes die uit de gesteltakken groeien tot ongeveer 3 knoppen weg. Deze knopjes zijn duidelijk te herkennen aan hun donkere (zwarte) kleur. Knip de tak net boven de knop af. Uit de knoppen en zijtakken zullen rond april mooie bloeiende bloemtrossen groeien. Let erop dat je voor een vorst vrije dag kiest. Snoei je toch op een dag waarop het vriest, kan de blauweregen vorstschade oplopen.

Rond juli/augustus snoei je na de bloei alle dunne lange scheuten weg, tot ongeveer 15 centimeter van de hoofdtakken. Dit is vaak ongeveer 5 á 6 bladeren tot de hoofdtakken. Deze zullen later weer uitgroeien en kun je in januari/februari weer snoeien.

Blauweregen in pot

Een blauweregen kan ook heel mooi zijn op pot. Snoei deze wat vaker om een mooie bloei te krijgen. In het groeiseizoen tot wel één keer per twee weken. Hierdoor zullen er extra veel knoppen ontstaan die uitgroeien tot zijscheut. Kies voor een wat krappe pot om de bloei te stimuleren. Wordt de blauweregen te groot voor de pot? Dan kun je hem verpoten naar een grotere pot. Knip dan een paar wortels af om te voorkomen dat hij te snel groeit.