Kun je grasmaaien bij nat weer?

Als je een gazon hebt wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk bijhouden. Als je dit niet doet staat het gras al snel veel te hoog. Gras maaien terwijl het gras nat is, is dit wel zo’n goed idee? In dit artikel lees je alles over het grasmaaien wanneer het gras nat is. En kun je zelf overwegen of je het gras maait of niet.

Nadelen van nat gras maaien

Aan het maaien van nat gras zitten een aantal nadelen. Met deze nadelen in het achterhoofd kun je voor jezelf bepalen of je wel of niet het gras gaat maaien terwijl het nat is. Het maaien van het gras terwijl dit nat is brengt wat risico’s met zich mee. Deze nadelen gaan we hieronder bespreken.

Verzakking

Wanneer het gazon erg nat geregend is, en je wilt hierop gaan grasmaaien bestaat de kans op verzakking. Vooral met een zitmaaier is de kans groot dat je kunt verzakken of flinke sporen achterlaat in de grasmat. Dit komt door zijn zware gewicht. De sporen die je achterlaat zijn langdurig zichtbaar en vaak lastig te herstellen. Daarnaast kan het de grond samendrukken en ervoor zorgen dat de bodemdichtheid te groot wordt en het gras minder goed zal gaan groeien.

Opgehoopt gras

Doordat het gras nat is zal het snel aan elkaar blijven kleven. Ook zal het maaisel tijdens het grasmaaien snel ophopen en grote hopen gras veroorzaken. Deze hopen kunnen weer gele of zelfs kale plekken in het gazon veroorzaken. Dit zal weken duren voordat het herstelt is.

Verstopte grasmaaier

Doordat gras makkelijk aan elkaar blijft kleven als het nat is zal de tunnel in de grasmaaier snel verstopt kommen te zitten. Dit kan leiden tot een defecte grasmaaier en dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Wil je toch grasmaaien wanneer het nat is? Controleer dan regelmatig of de grasmaaier niet verstopt zit.

Ongelijkmatig afsnijden van het gras

Een ander nadeel van het maaien van het gras is dat het gras ongelijkmatig afgesneden zal worden. Hierdoor kunnen er hoogteverschillen in de grasmat ontstaan. Dit is gelukkig niet heel erg, en kan bij de volgende maaibeurt makkelijk worden hersteld.

Nat gras

Toch maaien bij nat weer? Gebruik deze tips

Kies je er toch voor om gras te maaien bij nat weer? Gebruik dan deze tips om het zo makkelijk mogelijk te maken.

  • gebruik een kleine (lichte machine om verzakking te voorkomen, ga dus niet alsnog met een zitmaaier het gazon op.
  • Maai het gras niet te kort! Stel de hoogte van de grasmaaier het liefst in op de hoogste stand. Dit zal ervoor zorgen dat er minder gras wordt afgemaaid en hierdoor zullen er minder grote grashopen blijven liggen op het gazon.
  • De laatste en belangrijkste tip: Vang het gemaaid gras op. Dit gebeurt vanzelf bij grasmaaiers met een opvangbak. Heb je zelf niet zo’n grasmaaier? Dan is het belangrijk dat je na het grasmaaien al het gemaaide gras van het gazon verwijderd. Dit voorkomt verstikking van de grasmat en eventuele kale plekken.