Moet je gemaaid gras laten liggen?

De vraag die vele mensen hebben, moet je het gemaaide gras, ook wel maaisel genoemd laten liggen of weghalen? Kort maaisel kan blijven liggen omdat dient als voeding voor het gazon. Grashopen dienen wel verwijderd te worden omdat deze ervoor zorgen dat er geen licht op de grasmat komt.

Regelmatig grasmaaien

Het is belangrijk dat je regelmatig het gras maait. Dit zorgt ervoor dat het gras niet te lang is wanneer het gemaaid wordt en daardoor kan blijven liggen op het gazon. Tevens gaat regelmatig grasmaaien ook de groei van onkruid tegen.

Mulchen van gras

Tegenwoordig zijn er grasmaaiers die het gemaaide gras automatisch mulchen. Dit betekent dat het gras dat eraf wordt gemaaid en in kleine stukjes verpulverd wordt. Hierdoor ontstaan er ook minder snel grote grashopen, die je absoluut niet op het gazon wilt hebben. Deze gaan na een tijdje schimmelen en er zal een gele plek in het gras ontstaan. Het grote voordeel van mulchen is dat je eigenlijk iedere maaibeurt het gazon op een natuurlijke manier bemest. Een ander bijkomend voordeel is dat je geen maaisel als afval hebt.

TIP: Lees ook eens ons artikel over wat de beste robotgrasmaaier van dit moment is.