Planten en verplanten

Het komt wel eens voor dat tuinplanten op een andere plek moeten komen te staan. De beste tijd om te verplanten is als de bladeren van de plant of stuik zijn gevallen. Dit is in de herfst of winter. Let er op dat het niet moet vriezen. Het aanplanten kan het hele jaar door gebeuren, maar ook hierbij mag het niet vriezen.

Verplanten en aanplanten

Het planten en verplanten lijkt een makkelijke klus, toch moet er op een aantal zaken worden gelet. Verplant het liefst als de plant is rust is. De meeste soorten kun je dus het beste in de herfst of winter (wanneer het niet vriest) verplanten. Ik raad aan om de plant los te steken met een spade, hierdoor kun je zorgen voor een flinke kluit. Graaf een ruim gat op de nieuwe plaats zodat de kluit met wortels goed ondergedekt kan worden. Het is aan te raden om wat potgrond toe te voegen rondom de wortels om de grondkwaliteit te verbeteren. Zit er toch nog veel blad aan de plant? Knip dan ongeveer de helft van de bladeren eraf om verdamping te voorkomen.

Verzorging na het verplanten of aanplanten

Zorg dat na het verplanten genoeg ondersteuning aanwezig is, als dit niet het geval is zal de plant omvallen of omwaaien en het niet overleven. Als de plant eenmaal op zijn plek staat kun je hem goed water geven. Let er op dat het verplanten ook fout kan gaan en de plant dood kan gaan. Een goede reden om te wachten tot de plant zijn blad verloren heeft en dan pas te verplanten.