Waar moet je op letten bij het kopen van tuinmeubelen?

Tuinmeubels

Het kopen van tuinmeubelen; bijna iedereen heeft wel eens op dit punt gestaan. Vaak loop je dan tegen een aantal dingen aan en kost het meer tijd dan dat je zou willen. De tuin is namelijk een plek waar veel mensen graag komen. Het mag dan geen verrassing zijn dat je dan ook wilt dat de tuin naar jouw wens is. Dat wil zeggen; een mooie uitstraling, maar ook zeker goede tuinmeubels. Het kiezen van de juiste meubelen voor in de tuin is iets waar toch best wat aandacht aan besteedt moet worden. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar waar jij op moet letten bij het kopen van tuinmeubelen.

Zelf ben ik ook erg graag in de tuin en voor mij is het een fijne plek om mezelf even terug te trekken. Hiervoor moeten de tuinmeubels wel comfortabel zijn. Voordat ik ging verhuizen woonde ik in een studentenhuis. Hier zat een klein terras bij met een aantal goedkope tuinmeubelen. Omdat niemand in het studentenhuis veel te besteden had, waren het vaak de goedkoopst mogelijke meubels. Daarom was het voor mij ook niet mogelijk om me echt goed te ontspannen wanneer ik even lekker in de tuin wilde zitten. De tuinstoelen zaten bijvoorbeeld totaal niet fijn en leverde een pijnlijke rug op. Daarom ben ik erg blij dat ik nu in een huis woon met een grote tuin en goede tuinmeubelen. Voordat ik die meubels aan had geschaft, ben ik mij eerst goed erin gaan verdiepen. Zo kon ik de tuin zo comfortabel mogelijk maken als het gaat om meubels.

Wat moet je doen voordat je een tuinmeubel aanschaft?

Het kan zo zijn dat mensen redelijk impulsief een aankoop doen. Redelijk vaak komt het dan voor dat zij spijt krijgen van deze aankoop. Soms is het dan niet meer mogelijk om het artikel terug te brengen, waardoor je zit met iets waar jij niet tevreden over bent. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook bij tuinmeubels is het verstandig om eerst rekening te houden met een aantal dingen. Deze dingen zullen hieronder worden beschreven en op een aantal factoren zal later in het artikel verder worden ingegaan.

Afmetingen

Het belangrijkste wat je moet doen alvorens een tuinmeubel aan te schaffen, is kijken of het überhaupt wel past. Tegenwoordig bestellen steeds meer mensen online. In dat geval besteden ze vaak ook niet genoeg aandacht aan de afmetingen. Ze komen er dan uiteindelijk achter dat het tuinmeubel helemaal niet past. Daarom is het van groot belang dat je vooraf even in je tuin gaat meten, zodat je weet hoe groot het tuinmeubel maximaal kan zijn. Als je gaat meten, weet je ook welke afmetingen het best zullen passen bij jouw tuin.

Materiaal

Daarnaast is het materiaal ook van groot belang om naar te kijken bij het kopen van tuinmeubelen. Soms is een tuinmeubel gemaakt van materiaal dat minder bestendig is tegen het weer dan de ander. Als dat het geval is, is het meubel sneller aan vervanging toe. Wanneer jij een tuinmeubel koopt, wil jij er natuurlijk zeker van zijn dat het ook lang meegaat en alle seizoenen van het jaar kan doorstaan. Let dus extra goed op het materiaal. Later in het artikel zal hier verder op worden ingegaan.

Stijl

Ook niet onbelangrijk bij de aanschaf van tuinmeubelen is de stijl. Wanneer jij meubelen voor in de tuin koopt, moeten ze natuurlijk wel bij de tuin zelf passen. Meestal is bij het ontwerp van een tuinmeubel wel rekening gehouden met de stijl, zodat ze vaak bij iedere tuin wel passen. Toch heb jij zelf waarschijnlijk wel een voorkeur qua kleur, stijl, enzovoort. Daarom zul je waarschijnlijk automatisch wel stil staan bij deze factor voordat jij een tuinmeubel koopt.

Kwaliteit

Uiteraard is het ook verstandig om te letten op de kwaliteit. Zo ben jij er zeker van dat het meubel lang meegaat. Om de kwaliteit te kunnen garanderen, is het ook handig om niet de keuze af te laten hangen van hoe goedkoop het product is. Vaak is het namelijk zo dat een erg goedkoop meubelstuk ten koste gaat van de kwaliteit en dat wil je natuurlijk liever niet. Een kleine tip; Lees ook de reviews die andere kopers gegeven hebben bij het product om erachter te komen wat hun van de kwaliteit vinden.

Gebruik

Bedenk voordat je een meubelstuk koopt waarvoor je het precies wil gebruiken. Wil je er veelvuldig zelf gebruik van maken of wil je het meer gebruiken als een soort decoratie? Deze vraag is belangrijk om jezelf af te vragen. Als je iets puur als decoratie wilt gebruiken, kan je er eventueel ook op besparen door er wat minder geld aan uit te geven. Wil jij er daarentegen wel veel zelf gebruik van maken, is het juist verstandiger om wat meer uit te geven.

Een tip die jou meegegeven kan worden: ga eens langs bij een tuinmeubelwinkel om proef te zitten. Op die manier kom jij erachter welk materiaal jouw voorkeur heeft en wie weet doe je ook wel inspiratie op. Er zit bijna altijd wel een wel een winkel bij jou in de buurt die tuinmeubelen verkoopt, waardoor je er altijd even langs kunt gaan. Dit helpt ook wanneer je zelf tuinmeubelen wilt gaan maken.

Materialen voor tuinmeubels

De materialen van tuinmeubel zijn misschien wel het meest belangrijke aspect waar je rekening mee dient te houden bij het kopen ervan. Het kan namelijk zo zijn dat jij denkt een leuk meubelstuk voor in de tuin te hebben gevonden voor een goede prijs. Echter is dan het risico dat je onwetend bent over het materiaal waar het meubelstuk van is gemaakt. Daarom zullen we nu gaan kijken naar de materialen die je het beste kunt hebben voor tuinmeubelen, of je ze nou kant en klaar koopt of zelf wilt maken.

Hout

Houten tuinmeubels

Een erg populair materiaal voor tuinmeubelen is hout. Vooral loungesets worden vaak van dit materiaal gemaakt. Het nadeel van dit materiaal is wel dat het wat meer onderhoud nodig heeft, om zo de levensduur te kunnen verlengen. Het kan bijvoorbeeld verkleuren. Als je zelf tuinmeubelen wilt maken, is hout waarschijnlijk wel het meest makkelijke materiaal om te gebruiken. Over het algemeen is het ook erg stevig, maar zoals gezegd is het nadeel wel dat het wat meer onderhoud vergt om het meubelstuk mooi te houden voor langere tijd.

Wicker

Een ander erg populair materiaal is wicker. Dit materiaal is een soort kunststof met een mooie uitstraling. Vaak wordt dit gespannen rond een stalen of aluminium frame. Het grote voordeel van het materiaal is dat het makkelijk in onderhoud is. Daarnaast is het ook relatief licht, waardoor jij meubels van dit materiaal makkelijk kan verplaatsen. Tenslotte is het materiaal ook goed bestendig tegen verschillende weersomstandigheden.

Aluminium

Verder is aluminium nog een materiaal dat relatief vaak wordt gebruikt voor tuinmeubelen. Wanneer een meubel van dit materiaal is gemaakt, is het relatief makkelijk om te onderhouden en makkelijk te verplaatsen omdat het materiaal licht is. Vaak is het bij aluminium het geval dat er een speciaal soort coating wordt aangebracht, waardoor het meubel beter bestand wordt tegen het weer. Op die manier wordt ook roest tegengegaan. Een nadeel van het materiaal is dat het kan verkleuren, als het meubel voor langere tijd in de zon staat.

Kunststof

Tenslotte is kunststof nog een vrij populair materiaal voor meubels voor in de tuin. Dit materiaal is samengesteld uit verschillende stoffen. Hierdoor zijn meubels gemaakt van kunststof erg gebruiksvriendelijk en goed bestand tegen weersomstandigheden. Ook kunststof is dus een goede optie qua materiaal als jij op zoek bent naar tuinmeubelen.  

Zelf tuinmeubels maken?

Als je een doe-het-zelver bent, is het natuurlijk ook een goede optie om zelf meubels te maken voor in de tuin. Je kan dan net zo creatief zijn als jij dat wilt en dus de tuin precies inrichten naar jouw wensen.

Echter is niet iedereen de meest handige persoon als het gaat om klussen. Misschien vind jij dit ook wel van jouzelf, maar wil je toch graag een poging wagen en zelf een tuinmeubel maken. Het is dan verstandig, net zoals altijd, om een duidelijk plan voor ogen te hebben. Dat doe je door rekening te houden met een aantal factoren die eerder in het artikel zijn genoemd, maar ook door het paraat hebben van een goede en duidelijke bouwtekening.

Een goede bouwtekening is vaak lastig te realiseren. Het maken van zo’n tekening is dan ook lang niet altijd even makkelijk. Daarom kun je ook jouw tekening laten maken. Ben jij op zoek naar een professionele bouwtekening van goede kwaliteit? Neem dan een kijkje bij Freds bouwtekeningen.

Conclusie

Je wilt als je lekker in je tuin wilt zitten de beschikking hebben over goede tuinmeubelen. Voordat je ze koopt, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, waarvan het materiaal misschien wel de belangrijkste factor is. Je kan meubels voor in de tuin kopen, maar ook zelf maken. Hoe dan ook, hopelijk heeft dit artikel jou een beetje geholpen bij het kopen van een tuinmeubel!

Plaats een reactie