Zelf een steigerhouten terras maken? Gebruik dit stappenplan!

terras

Zelf een steigerhouten terras maken. Misschien spookt het al langer door je hoofd om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt gelijk. Want hoe tof is het om zo’n steigerhout terras in je eigen achtertuin te hebben?

Op deze manier heb jij altijd een heerlijke plek om te zitten en geef je je achtertuin meer sfeer dan dat hij al heeft. In de zomer met een ijskoud drankje, in de winter met een warme deken en dikke sjaal. Is een steigerhout terras maken een onmogelijke opgave? Absoluut niet. Tenminste, dat hoeft niet zo te zijn.

In dit artikel ga ik je alles vertellen over een steigerhouten terras in het algemeen en vertel ik hoe en waarom je die zelf moet maken. Na het lezen van dit artikel kan jij helemaal zelf aan de slag gaan. Kijk je er al naar uit?

Waarom een steigerhout terras?

Er zijn ontzettend veel houtsoorten bekend in Nederland en België. Waarom zou je dan juist moeten kiezen voor een steigerhout terras, terwijl er nog zoveel soorten hout zijn? Dat ga ik je vertellen.

Voornamelijk word steigerhout gekozen om de sfeer die het met zich meebrengt. Door een steigerhout terras te plaatsen in je achtertuin, creëer je gelijk een sfeer die je hoe dan ook doet denken aan een tropisch vakantieland. En dat in je eigen achtertuin. Gaaf, toch?

Ook is steigerhout een relatief makkelijk houtsoort dat erg duurzaam is, goed tegen heftige weersomstandigheden kan en niet veel onderhoud nodig heeft. Vooral dat laatste zien veel mensen als een groot voordeel. Misschien is dat ook iets waar jij naar op zoek bent, een houtsoort dat niet veel onderhoud nodig heeft en veel sfeer heeft. Allemaal redenen waarom jij voor steigerhout zou moeten kiezen.

Hoe kun je het beste een terras schoonmaken?

Een terras dient natuurlijk op zijn tijd een lekkere schoonmaakbeurt te krijgen. Zo ook een steigerhout terras. Je vraagt je op dit moment waarschijnlijk af hoe je je terras het beste kan schoonmaken. Dat ga ik je vertellen.

Een steigerhout terras schoonmaken is niet zo moeilijk. Dit houtsoort heeft in principe niet veel onderhoud nodig. Je kan het steigerhout terras schoonhouden met verschillende middelen. Deze heb ik voor je op een rijtje gezet.

 • Een combinatie van groene zeep en een beetje soda
 • Met schoonmaakazijn
 • Je kan met de hogedrukspuit het terras schoonspuiten
 • Je kan een speciaal middel gebruiken dat geschikt is voor hout
 • Met een speciale terrasreiniger schoonmaken

De voor- en nadelen van een terras van steigerhout

Er zitten nu eenmaal overal voor- en nadelen aan. Zo is dat ook zo bij een steigerhout terras maken. Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook altijd nadelen die mee kunnen spelen en waar jij rekening mee moet houden.

Deze voor- en nadelen vindt je hieronder in een overzicht. Om lekker positief te beginnen, starten we natuurlijk met de voordelen van een steigerhout terras:

 • Steigerhout is bestand tegen heftige weersomstandigheden. Je terras zal intact blijven.
 • Je maakt het steigerhout terras zelf. Jij bepaalt waar het komt en hoe het eruit komt te zien.
 • Steigerhout is gerecycled hout.
 • Niets geeft zoveel meer sfeer in de achtertuin als steigerhout. Op vakantie in je eigen achtertuin.
 • Makkelijk te onderhouden.
 • Het terras gaat meerdere jaren mee.

De nadelen van een steigerhout terras kunnen zijn:

 • Op den duur kan steigerhout gaan verkleuren.
 • Kleine beestjes vinden dat terras heerlijk als schuilplaats. Voor jou niet altijd prettig.

Wat kost het om zelf te bouwen?

Het kostenplaatje. Vaak dé beslissende factor die bepaald of je ergens aan moet beginnen of niet. Omdat we het in dit artikel hebben over zelf een steigerhout terras maken hebben, bespreken we natuurlijk ook het kostenplaatje. Daar ga ik je in meenemen.

Een steigerhout terras maken kan je eigenlijk zo duur of zo goedkoop maken als jij wilt. Jij bepaalt zelf hoe het terras eruit moet komen te zien en hoe groot deze moet worden. Dat geld ook voor je materialen. Jij bepaalt wat je gaat gebruiken en hoe duur de aanschaf word.

Als we naar het algemene kostenplaatje kijken van een zelf een steigerhout terras maken, dus met het hout en de materialen erin verwerkt, dan moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 500,- en € 1000,-. Houd er rekening mee dat dit een globale schatting is en dat dit bedrag niet precies komt. Wel kan je er alvast rekening mee houden.

Welke materialen heb je nodig?

Bouwtekening

Om te bouwen heb je natuurlijk altijd materialen nodig. Zo ook bij een steigerhout terras. Hieronder vind je een overzicht van een materiaallijst:

 • Genoeg steigerhout
 • Een waterpas
 • Een rolmaat
 • Een boormachine
 • Schroeven
 • Schroevendraaier
 • Betontegels voor de ondergrond
 • Een schep
 • Accessoires om het sfeervol te maken

Een stappenplan voor het bouwen van een steigerhout terras

Goed. We zijn bijna aan het einde gekomen van dit artikel over zelf een steigerhout terras maken. We hebben hier veel over besproken. Je weet nu waarom je zou moeten kiezen voor steigerhout, wat de voor- en nadelen zijn en je kunt de kosten hiervan gaan inbouwen.

Nu je de inhoudelijke informatie hebt gekregen en je alles bij de hand hebt van je nodig hebt, is het eindelijk tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de bouw. Mocht jij niet goed weten waar je moet beginnen en je kan hier wel een beetje hulp bij gebruiken, dan kan ik je ook daar bij helpen. Hieronder vind je namelijk een stappenplan voor het zelf bouwen van een steigerhout terras. Volg de stappen en het moet je zeker weten gaan lukken.

Stap 1: Waar moet het terras komen te staan?

Als eerste is het van belang dat je de plek gaat bepalen waar het terras moet komen te staan. Je hebt namelijk verschillende mogelijkheden. Zo kan het terras in de achtertuin staan, maar kan het terras ook aan het huis geplaatst worden. Het is aan jou om dat te gaan bepalen. Vergeet dit niet allemaal af te meten om zeker te weten of het wel gaat passen.

Nadat je de plek hebt bepaald waar het terras moet komen te staan, is het misschien nodig om wat ruimte vrij te maken. Dit kan je ook bij deze stap doen.

Stap 2: Pak de bouwtekening erbij

Het belangrijkste wat je nodig hebt bij het bouwen van iets, is een bouwtekening. De bouwtekening vertelt je namelijk hoe het terras er uit moet komen te zien. Heb jij nog geen bouwtekening? Blijf nog even bij dit artikel hangen, want hier kom ik later bij je op terug.

Stap 3: Bepaal de afmetingen en verzamel je materialen

Zodra je de bouwtekening hebt, ga je je materialen verzamelen. Zorg voor de juiste hoeveelheid steigerhout, dat je ander bouwmateriaal hebt en dat je het nodige gereedschap bij de hand hebt. Op de bouwtekening vindt je naast de afmetingen ook altijd een materiaallijst met wat je nodig hebt. Handig, toch?

Mis je nog bepaalde materialen of heb je niet het juiste gereedschap in je gereedschapskist liggen? Breng dan een bezoekje aan de bouwmarkt of neem een kijkje op het internet. In de bouwmarkt kan je altijd om advies vragen.

Stap 4: Graaf een gat op de plek van het terras

Als het goed is heb je alles wat je nodig hebt. Tijd om écht aan de slag te gaan met een steigerhout terras. Om het terras te kunnen aanleggen, is het nodig om een gat in de grond te graven. Graaf het gat diep genoeg, zo rond de 25 centimeter diep.

Stap 5: Klaar om te bouwen

Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen voor het steigerhout terras, ga je de hoogte in met bouwen. Het is tijd om het daadwerkelijke terras te gaan maken. Zorg ervoor dat je een stevige ondergrond aanlegt en dat al het hout netjes op zijn plek terecht komt.

Wat erg belangrijk is tijdens het bouwen van een steigerhout terras, is dat je de bouwtekening altijd bij je in de buurt houd. Deze bouwtekening vertelt je namelijk hoe je te werk moet gaan en hoe het terras stap voor stap opgebouwd moet worden. Houd naast de bouwtekening ook altijd het nodige materiaal bij de hand en zorg ervoor dat je niks mist. Zo gaat het een stuk sneller en veel soepeler. Werk netjes en zorg ervoor dat je er alles aan doet om het veilig te houden voor jezelf en voor je omgeving. Zolang jij de stappen van de bouwtekening opvolgt, moet het jou zeker lukken om zelf een steigerhout terras te maken.

Stap 6: Finishing touch

Je bent klaar met het bouwen van een steigerhout terras. Hoewel het bouwen officieel klaar is, kan deze misschien nog wel een finishing touch gebruiken. Omdat steigerhout kan verkleuren, kan je deze aflakken met een beschermd laagje om het steigerhout lang mee te laten gaan en zodat het niet verkleurd.

Daarnaast kan het terras aangekleed worden. Denk aan een leuke picknicktafel, een leuke tuin set, kussens of een leuk buitenkleed. Je bent klaar om te genieten!

Conclusie – Dit gaat je helpen bij het bouwen van een steigerhout terras

Zelf een steigerhout terras maken. Je weet inmiddels waarom het zo leuk is om deze zelf te maken en wat de voordelen hiervan kunnen zijn. Zie jij jezelf al zitten, op je zelfgemaakte terras?

In het artikel vindt je de stappen die jou gaan helpen bij het maken van dit terras. Volg deze stappen, dan moet het zeker goed komen.

Ik benoemde al kort hoe belangrijk het is om een goede bouwtekening te hebben. Heb je die niet zelf kunnen maken of heb je nog geen geschikte kunnen vinden? Neem dan een kijkje bij Freds Bouwtekeningen en zoek jouw ideale bouwtekening uit. Hier moet vast iets voor je tussen zitten.

Plaats een reactie