Zelf een steigerhouten picknicktafel maken – Zo moet het!

Zelf een steigerhouten picknicktafel maken. Niets geeft je meer voldoening als dat. Dat moet je vast wel met me eens zijn. Natuurlijk kan je een hele hoop laten maken door een professional, maar je eigen projectje is toch wel het allermooiste dat er is.

Zeg nu zelf, hoe gaaf is het idee dat jij straks in de achtertuin aan het dineren bent aan je zelfgemaakte steigerhouten picknicktafel? Niet alleen zal het veel sfeer geven, ook heb je het zelf gemaakt en dat geeft ontzettend veel voldoening. Toch?

Zeker als jij geen professional bent, vraag je je vast af of het wel mogelijk is om zelf een steigerhouten picknicktafel te maken. Ik snap dat je dat denkt, maar het is niet zo moeilijk als jij denkt. Sterker nog, iedereen kan het.

Ben jij benieuwd naar hoe jij zelf een steigerhouten picknicktafel kan maken en wat de vele voordelen hiervan zijn? Dat komt goed uit. Lees dit artikel helemaal tot het einde en kom erachter hoe jij dit zelf kan gaan realiseren. Een professional heb jij helemaal niet meer nodig!

Waarom kiezen voor een steigerhouten picknicktafel?

Vandaag de dag zijn er meer dan 10.000 soorten hout op onze planeet. Denk je eens in hoeveel soorten dat zijn. Nu gebruiken we in ons land niet al die soorten hout, maar beperken we dat tot zo’n 200 soorten. Alsnog zijn dat veel houtsoorten. Ik begin hierover, omdat je je waarschijnlijk afvraagt waarom je moet kiezen voor een steigerhouten picknicktafel en geen andere houtsoort uit die 200 soorten die ons land telt. Laat ik dat aan je toelichten.

Als je kijkt naar hoeveel steigerhout gebruikt word tegenwoordig, dan is dat ontzettend veel. Sterker nog, het is op dit moment het meest gebruikte houtsoort om mee te bouwen en mee te klussen. Wat de prijs betreft, wil dat nog weleens verschillen. Ook heeft steigerhout geen onderhoud nodig. Nog een reden waarom deze houtsoort bij veel mensen in de smaak valt.

Naast dat steigerhout veel gebruikt wordt en het onderhoud daarvan, kiezen de meeste mensen voor steigerhout vanwege de sfeer die het met zich meebrengt. Dat steigerhout geeft je achtertuin net wat meer sfeer, dan dat je bijvoorbeeld voor vuurhout kiest. Ben jij erg milieubewust en vindt je het idee van bomen kappen niet zo prettig? Dat snap ik. In dat geval is steigerhout bij jou op het lijf geschreven. Voor steigerhout worden er namelijk geen bomen omgekapt, dit is als het ware afvalhout dat opnieuw gebruikt word. Je ziet dat er veel redenen zijn waarom je voor een steigerhouten picknicktafel moet kiezen. Er zit vast een reden bij die jou al aanspreekt. 

De voor- en nadelen van een steigerhouten picknicktafel

Aan alles zitten voor- en nadelen. Dat is nu eenmaal hoe het leven werkt. Zo zitten er ook aan een steigerhouten picknicktafel zowel voor- als nadelen. Hoewel je dat niet direct zou verwachten, is het toch echt zo.

Je zult voor jezelf moeten beslissen hoe zwaar die voor- en nadelen voor jou wegen en of je je hierdoor laat weerhouden om aan de slag te gaan met een steigerhouten picknicktafel maken. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik deze voor- en nadelen van een steigerhouten picknicktafel voor je in een overzicht gezet. Om te beginnen met de voordelen:

 • Steigerhout heeft weinig onderhoud nodig.
 • Steigerhout is erg milieuvriendelijk, dat is mooi meegenomen.
 • Meer sfeer in de tuin.
 • Altijd een plek om te dineren.
 • Plek voor meerdere mensen. Geen gesleep meer met stoelen of tafels.

De nadelen van een steigerhouten picknicktafel kunnen zijn:

 • Het steigerhout kan met de tijd gaan verkleuren naar een grijzige kleur. Houd je hier niet van, dan zul je het hout moeten onderhouden.
 • Niet iedere achtertuin heeft plek voor een steigerhouten picknicktafel.
 • Een picknicktafel verplaatsen, dat gaat een beetje lastig. Deze moet dus een vaste plek in de tuin hebben.

Je ziet dat het lijstje met voordelen van een steigerhouten picknicktafel veel langer is dan het lijstje van de nadelen. Dat is in ieder geval erg positief. Ben jij nu ook positiever naar een steigerhouten picknicktafel gaan kijken?

Wat kost het om een steigerhouten picknicktafel te maken?

Iets wat je graag wilt weten voordat je ergens aan begint, is wat de kosten zijn. Het kostenplaatje geeft in de meeste gevallen dé doorslag. In dit artikel mag het kostenplaatje van een steigerhouten picknicktafel dus niet ontbreken.

Wat ik je al wel kan vertellen, is dat een steigerhouten picknicktafel maken soms wat goedkoper kan uitvallen dan dat je deze laat maken door een professional. Je betaalt namelijk geen arbeidskosten en je kan zelf bepalen hoe groot je picknicktafel word. Natuurlijk zul je wel voor materialen moeten zorgen, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd duur te zijn. Ook is steigerhout niet overal even duur. Onderzoek van te voren waar het steigerhout het goedkoopst is.

De kosten van een steigerhouten picknicktafel maken kunnen erg variëren. Het ligt er ook aan hoe groot je deze wilt hebben, of deze nog iets extra’s nodig heeft en welke materialen je nodig denkt te hebben. Houd rekening met een bedrag tussen de € 150,- en € 500,-. Dit is echter een ruwe schatting.

Welke materialen heb je nodig voor een steigerhouten picknicktafel?

Bouwtekening picknicktafel

Bouwen zonder materialen, dat gaat natuurlijk een beetje lastig worden. Voordat je de picknicktafel gaat maken, zul je je even voor moeten bereiden hierop. Ook voor een steigerhouten picknicktafel geld dat. Hiervoor zul je ook wat materialen nodig hebben. Hier heb ik lijstje van gemaakt:

 • Het steigerhout zelf (de juiste afmetingen)
 • Bouwtekening (zoals op de afbeelding hiernaast)
 • Boormachine
 • Schroeven en bouten
 • Hamer
 • Een handzaag of een zaagmachine
 • Liniaal of meetlat
 • Schuurpapier of een schuurmachine

Stappenplan zelf een picknicktafel van steigerhout maken

Als laatste gaan we naar de stappen kijken die je moet nemen om een steigerhouten picknicktafel te kunnen maken. Door deze stappen te volgen en door te nemen, weet jij precies hoe je het moet gaan aanpakken.

Stap 1: Waar komt de picknicktafel te staan?

Bepaal als eerste waar de tafel moet komen te staan. Misschien moet je ruimte maken in de achtertuin en moet je natuurlijk zeker weten of er wel genoeg plek voor is. Zet je hem liever in de zon of in de schaduw? Het is aan jou.

Stap 2: Bepaal de vorm en de afmetingen

Beslis voor jezelf hoe groot de steigerhouten picknicktafel moet worden en welke vorm deze moet krijgen. Houd hierbij rekening met de grootte van jouw tuin. Ook moet je beslissen voor jezelf hoeveel mensen eraan moeten kunnen zitten. 4, 6 of 8 mensen?

Daarnaast zijn er veel verschillende vormen. Rond, vierkant of zeshoekig. Kijk wat jij mooi en praktisch vindt.

Stap 3: Materialen bij elkaar rapen

Aan de hand van het bovenstaande lijstje kun je je materialen bij elkaar gaan rapen. Dit kan je doen bij de bouwmarkt of via internet. Kijk ook even wat je zelf in huis hebt. Dat scheelt een hele hoop! Vaak kunnen de mensen in de bouwmarkt je erg goed adviseren.

Stap 4: Bouwen maar!

Heb je de bovenste stappen doorlopen? Super! Je bent klaar om te gaan bouwen. Houd alle materialen bij de hand en vergeet je bouwtekening er niet bij te houden. Zo weet je zeker dat je op de goede weg zit met het bouwen van de steigerhouten picknicktafel.

Stap 5: Kleurtje geven?

Je steigerhouten picknicktafel is eindelijk af. Hoe gaaf is dat? Je kan hem zo laten, maar je kan er ook voor kiezen om hem nog een kleurtje te geven. Ga je voor industrieel, natuurlijk of voor een fleurige kleur?

Bouwen met een bouwtekening? Zo doe je dat!

De bouwtekening. Die heb ik in het artikel al even bij je laten vallen. Zoals je misschien wel weet is bouwen zonder bouwtekening lastig. Hoe weet je anders hoe je picknicktafel eruit moet komen te zien? Dat vertelt de bouwtekening jou.

Heb jij geen tijd om aan een goede bouwtekening te komen? Dan kan Freds Bouwtekeningen jou daarbij helpen. Freds Bouwtekeningen is speciaal ontwikkelt voor doe-het-zelvers die het leuk vinden om te bouwen, maar niet over een goede bouwtekening beschikken.

Door het Freds Bouwtekeningen pakket aan te schaffen ben jij binnen een paar seconden in het bezit van een goede bouwtekening. Meer dan 10.000 zelfs. Hier moet jou ideale steigerhouten picknicktafel tussen staan.

Freds bouwtekeningen

Plaats een reactie