Steigerhouten buitenkeuken maken? Bekijk dit eerst!

Zelf een steigerhouten buitenkeuken maken. Hoe ontzettend tof zou het zijn als je dat zou lukken? Je zou denken dat een steigerhouten buitenkeuken maken erg moeilijk is. Zeker als je geen professionele klusser bent, kan het in jouw ogen een onmogelijke klus lijken. Dat snap ik.

Toch kan ik je verklappen dat het helemaal geen onmogelijke klus is om dit zelf te maken. Sterker nog, het kan op een hele makkelijke manier. Jij bent als beginnend klusser prima in staat om op eigen houtje een buitenkeuken te plaatsen.

Je zit op dit moment vast met veel vragen wat betreft een steigerhouten buitenkeuken maken. Waarom moet je specifiek kiezen voor steigerhout? En wat zijn de stappen? Mocht jij antwoord willen op al je vragen over een steigerhouten buitenkeuken maken, dan ga je deze zeker weten vinden in dit artikel.

Waarom kiezen voor een steigerhouten buitenkeuken?

Waarom zou je eigenlijk nadrukkelijk moeten kiezen voor een steigerhouten buitenkeuken? Er zijn zoveel verschillende soorten hout, dan kan je toch ook voor iets anders kiezen. Natuurlijk kan je ook voor iets anders kiezen. Tenslotte wordt het jouw buitenkeuken en mag jij beslissen van welk houtsoort deze gemaakt gaat worden. In dit artikel gaan we het hebben over een steigerhouten buitenkeuken en ga ik je daarom ook vertellen waarom je voor steigerhout zou moeten kiezen, en niet voor een ander houtsoort.

Ten eerste is steigerhout een relatief goedkoop houtsoort. Dat is één van de redenen waarom veel mensen kiezen voor steigerhout. Voor een lage prijs kan je iets prachtigs neerzetten. Behalve dat de prijs erg laag ligt van dit hout, geeft het ook een bepaalde sfeer in de achtertuin. Een knusse, warme en bijna zomerse sfeer die je gemakkelijk met steigerhout kan creëren. Mocht je voor die sfeer willen gaan, dan is steigerhout een goede optie voor jou.

Nog een reden om voor steigerhout te kiezen, is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Het is een erg makkelijke houtsoort. Steigerhout verkleurt met de tijd wel, maar de meeste mensen nemen dit dan ook voor lief. Daarnaast worden er geen bomen gekapt speciaal voor steigerhout, maar is het een houtsoort dat in principe wordt hergebruikt. Hoe mooi is dat? Je maakt iets moois en je helpt de natuur een handje mee.

Wat zijn de voor- en nadelen van een steigerhouten buitenkeuken?

Steigerhouten buitenkeuken bouwtekening
Voorbeeld steigerhouten buitenkeuken uit Freds Bouwtekeningen

Wie wil dat nu niet, zo’n steigerhouten buitenkeuken in de achtertuin. Het geeft veel sfeer en het geeft jou de mogelijkheid om lekker buiten te kunnen kokkerellen. Zowel in de winter als in de zomer biedt de steigerhouten buitenkeuken veel mogelijkheden. Je zou dus zeggen dat er alleen maar voordelen zitten aan een steigerhouten buitenkeuken.

De vraag die je je nu zou kunnen stellen, is of een steigerhouten buitenkeuken ook nadelen heeft. Daar gaan we achter komen. We gaan naar zowel de voor- als naar de nadelen kijken van een steigerhouten buitenkeuken. Om te beginnen met de voordelen:

  • Je kookt in de buitenlucht. Je krijgt lekker frisse lucht en het is net zo gezellig om in de tuin te eten. Vaak nog veel gezelliger dan binnen.
  • Een buitenkeuken is voor zowel de zomer als voor de winter een echte uitkomst. Het zonnetje hoeft maar iets te gaan schijnen en je kan lekker aan de slag. Is het een mooie winterdag? Ook dan kan je lekker aan de slag in de buitenkeuken.
  • Erg leuk om te doen in gezelschap. Hier scoor je absoluut punten mee.
  • Rol de BBQ maar weer de schuur in, want die heb je vanaf nu niet meer nodig. Tenminste, als je ervoor kiest om een BBQ te bevestigen op je buitenkeuken. Want zeg nu zelf, het is toch een rot klus om die dingen schoon te maken na gebruik. En, een buitenkeuken ziet er veel toffer uit.
  • Het is een échte blikvanger voor de achtertuin zo’n steigerhouten buitenkeuken. Het ziet er gezellig en zelfs een beetje knus uit.
  • Steigerhout is makkelijk te bewerken, met behulp van de juiste zaag voor steigerhout.

Veel voordelen die aan een steigerhouten buitenkeuken zitten verbonden. Deze voordelen trekken jou misschien wel over de streep om aan de slag te gaan met de buitenkeuken. Mocht jij een buitenkeuken willen gaan bouwen, dan wil ik je ook op de hoogte stellen van de nadelen. Hier moet ook rekening mee gehouden worden. Want nadelen aan een steigerhouten buitenkeuken, die zijn er. Gelukkig zijn het er niet zoveel.

  • Het is algemeen bekend dat steigerhout snel verkleurt. Dat heb ik je aan het begin van dit artikel ook vertelt. De één vindt dat mooi en de ander vindt het helemaal niks. Mocht je dit niks vinden, dan moet de keuken regelmatig bijgehouden worden met bijvoorbeeld beits om het verkleuren tegen te gaan.
  • Beschikt de keuken niet over wielen, dan kan deze niet of nauwelijks verplaatst worden.
  • Behalve het verkleuren, kan het steigerhout ook lelijk worden of zelfs gaan scheuren. Daar zul je echt rekening mee moeten houden. Hout is tenslotte een natuurlijk product en dat kan dus gedurende jaren gaan werken.

Hoe maak ik een steigerhouten buitenkeuken? Bekijk het stappenplan!

Zoals ik je aan het begin van dit artikel al heb verteld, hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om een steigerhouten buitenkeuken te maken. Integendeel, iedereen kan het. Ook jij bent prima in staat om deze in elkaar te knutselen. Het zou in dit geval natuurlijk handig zijn als je beschikt over een stappenplan, of iets dergelijks. Ik zal je vertellen, daar kan ik je aan helpen.

Door middel van de YouTube video ‘Houten buitenkeuken maken in 10 stappen’ van Freds Bouwtekeningen, word jij stap voor stap meegenomen in het proces van een steigerhouten buitenkeuken maken. Je zult zien hoe makkelijk het eigenlijk is om dit zelf te maken. Het enige wat jij hoeft te doen is je materialen verzamelen, de locatie bepalen en de video stap voor stap te volgen.

Ging het allemaal iets te snel voor je? Dan kan je de video gemakkelijk terugspoelen en opnieuw kijken. Hoe ideaal is dat? De YouTube video kun je hieronder bekijken.

Wat kost het om zelf een steigerhouten buitenkeuken te maken?

Als laatste gaan we in dit artikel kijken naar het kostenplaatje van een steigerhouten buitenkeuken maken. Wat kost het nu eigenlijk om deze zelf te gaan maken? Je zou verwachten dat de kosten hoger liggen dan wanneer je deze door iemand laat maken. Je moet tenslotte alle materialen en gereedschap aanschaffen en verzamelen. Toch komen deze kosten niet in de buurt bij de kosten van een steigerhouten buitenkeuken laten maken.

Wanneer je de buitenkeuken laat maken door een professional, betaal je natuurlijk ook voor de arbeidsuren, de uren dat de timmerman ermee bezig is. Vandaag de dag kunnen die kosten redelijk hoog liggen. Een steigerhouten buitenkeuken laten maken door een professional kan al gauw oplopen tot € 5000,-. Een aardig hoog bedrag.

Wanneer je zelf aan de slag gaat, liggen de kosten een stuk lager. Natuurlijk moet je de materialen verzamelen, maar die prijzen liggen helemaal niet zo hoog. Steigerhout is een relatief goedkoop houtsoort en daar kan je in dit geval je voordeel uittrekken. Daarnaast betaal je geen arbeidsuren, want je gaat lekker zelf aan de slag. Wanneer je zelf een steigerhouten buitenkeuken gaat maken en gaat aanleggen, moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer tussen de € 200,- en € 500,-. Jij bepaalt hoe luxe deze wordt, en dus ook hoe hoog de kosten worden. Weet je wat nóg een reden is om de buitenkeuken zelf te gaan maken? Wanneer deze af is, dan geeft het ongelofelijk veel voldoening!

Conclusie

Je bent aan het einde komen van dit artikel over het maken van een steigerhouten buitenkeuken. We begonnen dit artikel met de vraag waarom je deze zelf zou moeten maken.

Je weet nu dat de kosten van het zelf maken een stuk lager liggen dan een buitenkeuken laten maken door iemand anders en dat het je ook heel veel voldoening gaat geven wanneer deze af is. Ik zou dus vooral zeggen, ga hier lekker mee aan de slag.

Je hoeft niet te denken dat het onmogelijk is om zoiets zelf te gaan maken, zeker als je geen professionele klusser bent. Succes!

Plaats een reactie