Steigerhouten overkapping maken? Dit is wat je moet doen!

Een steigerhouten overkapping plaatsen in je achtertuin is altijd een goed idee en een echte toevoeging voor de achtertuin zelf. Het is dan ook niet voor niks dat steeds meer mensen kiezen voor een steigerhouten overkapping in hun eigen achtertuin. Dat is ook heel erg logisch. Je creëert een prachtig plekje waar je in zowel de zomer als in de winter kan vertoeven én het ziet er ook nog eens prachtig uit. Je zou denken dat aan een steigerhouten overkapping alleen voordelen zitten, maar zitten er ook nadelen aan?

Er zijn verschillende mogelijkheden wat een steigerhouten overkapping betreft. Zo kan je deze kant-en-klaar kopen óf kan je deze zelf gaan maken. Beide opties zijn mogelijk en deze zul je dan ook naast elkaar moeten leggen. Waarschijnlijk ben je op dit artikel terecht gekomen omdat jij nog enige vraagtekens hebt bij een steigerhouten overkapping.

In dit artikel gaan we samen kijken naar de voor- en nadelen van een steigerhouten overkapping en krijg je genoeg informatie die jou verder zou kunnen helpen.

Waarom moet je kiezen voor een steigerhouten overkapping?

Jij bent dus aan het nadenken over een steigerhouten overkapping aan te aanschaffen. Je bent tenslotte niet voor niks op dit artikel terecht gekomen. Waarom zou je eigenlijk moeten kiezen voor een steigerhouten overkapping? Wat is er zo bijzonder aan? Dat ga ik allemaal aan je uitleggen en toelichten.

Wil jij je achtertuin meer uitstraling geven en omtoveren tot een tropische sfeer? Een steigerhouten overkapping kan daarbij een goede toevoeging zijn. Steigerhout brengt namelijk een bepaalde uitstraling met zich mee die je al snel doet denken aan het vakantie-eiland Ibiza of aan een ander, tropisch land. De hoofdreden waarom mensen dus expliciet kiezen voor een steigerhouten overkapping, is voor de sfeer die het geeft in de achtertuin. Een paar palmbomen erbij en je bent iedere keer op vakantie in je eigen achtertuin. Heerlijk, toch?

Nog een reden voor een steigerhouten overkapping, is omdat steigerhout geen duur houtsoort is. Voor een relatief laag bedrag is het al mogelijk om een steigerhouten overkapping te maken. Zeker als je kijkt naar de oorsprong van steigerhout, word een steigerhouten overkapping nog een stuk aantrekkelijker. Steigerhout is namelijk een houtsoort dat gerecycled is. Mocht jij veel bezig zijn met het milieu, dan zou steigerhout dus heel erg goed bij jou kunnen passen. Je ziet dat er veel redenen zijn om een steigerhouten overkapping te gaan aanschaffen voor je eigen achtertuin. Wil jij nog meer te weten komen hierover? Lees het artikel dan vooral helemaal tot het einde.

Wat zijn de voor- en nadelen van een steigerhouten overkapping?

Ik weet zeker dat je veel voordelen kan bedenken als we het hebben over een steigerhouten overkapping. Dat een steigerhouten overkapping veel voordelen heeft, dat is dus een ding dat zeker is. Maar, zitten er ook nadelen aan? We gaan er samen achter komen.

Om te beginnen gaan we eerst naar de voordelen van een steigerhouten overkapping kijken:

  • Met een steigerhouten overkapping heb je een heerlijke plek voor zowel de zomer als voor de winter.
  • Ideaal om verjaardagen of feestjes onder te vieren. Zie jij de slingers en lampjes als hangen onder de overkapping?
  • De overkapping kan zowel aan het huis als achterin de tuin geplaatst worden.
  • Altijd een plek met schaduw in de tuin.
  • Een steigerhouten overkapping plaatsen is geen hogere wiskunde.
  • Om een overkapping te plaatsen is geen toestemming van de gemeente nodig. Het is toch jouw tuin en jouw eigen grond.
  • Steigerhout is makkelijk te bewerken, door gebruik te maken van de juiste zaag voor steigerhout.

Er zitten dus veel voordelen aan een steigerhouten overkapping. Voordelen waar je optimaal van kunt profiteren. Maar die nadelen, zijn die er ook? Er zijn wel een aantal nadelen waar je vooraf rekening mee moet houden:

  • Na verloop van tijd kan de steigerhouten overkapping verkleuren, omdat hij natuurlijk buiten staat. De meeste weersomstandigheden kunnen de overkapping gaan aantasten. Dit is op te lossen door het steigerhout te beitsen.
  • De planken van de overkapping kunnen beschadigen.
  • Een steigerhouten overkapping gaat niet levenslang mee. Hier moet je écht rekening mee houden door de overkapping om de zoveel tijd te behandelen met speciaal materiaal. Heb je hier geen zin in, dan kan je beter geen steigerhout kiezen.

Video van een steigerhouten overkapping maken

Een steigerhouten overkapping maken. Het hoeft echt zo moeilijk te zijn. Misschien lijkt het nu als een onmogelijke zaak, maar je hoeft je daar echt niet druk om te maken. Er zijn namelijk genoeg video’s op YouTube die je stap voor stap laten zien hoe je precies een steigerhouten overkapping moet gaan maken. Neem nu de onderstaande video van Freds Bouwtekeningen. Stap voor stap word jij meegenomen in het maken van een houten overkapping. Erg handig als je deze zelf wil gaan maken. Door de video te bekijken kan je jezelf al een beetje voorbereiden.

Wat kost het om een steigerhouten overkapping zelf te maken?

Als jij wil gaan voor het zelf maken van een steigerhouten overkapping, dan bestaat er natuurlijk de optie om deze zelf te gaan maken. Zeker als jij handig bent met bouwen en je vindt het leuk om te doen, dan zou dit weleens een project kunnen zijn dat bij jou op het lijf geschreven is. Kies je ervoor om een steigerhouten overkapping zelf te gaan maken, dan wil je uiteraard weten wat de kosten hiervan zijn. Die kosten, die zet ik voor je op een rijtje.

Steigerhout is een houtsoort wat relatief goedkoop is. Dat is in ieder geval al mooi meegenomen. Bij het maken van een steigerhouten overkapping heb je behalve het steigerhout, ook andere materialen nodig om te kunnen bouwen. Als je al deze kosten bij elkaar optelt dan kom je uit op een bedrag tussen de

€ 500,- en € 2000,-. Hoe luxer je de overkapping wil gaan maken, hoe groter je budget uiteindelijk moet zijn.

Wel is het zo dat een overkapping kopen een stuk duurder zal gaan uitvallen dan wanneer je deze zelf gaat maken. Koop je een overkapping die als het ware kant-en-klaar is, dan kunnen de kosten flink door het dak vliegen. Hierbij moet je al gauw rekening houden met kosten die op kunnen oplopen tot € 10.000, -. Natuurlijk ligt het eraan hoe luxe de overkapping moet worden en welke eisen je hieraan stelt. De kosten kunnen dus ook makkelijk lager liggen. 

Welke materialen heb je nodig?

Voor de bouw van een steigerhouten overkapping heb je een aantal materialen nodig. De materialen die het meeste voorkomen heb ik hieronder benoemd.

Betonpoeren

De steigerhouten overkapping zal komen de staan op een aantal palen, deze moeten bevestigd worden in de grond. Hierbij kun je gebruik maken van betonpoeren. Hierdoor zullen de palen niet gaan rotten of schimmelen.

Dragende palen

Zoals net benoemd zal de overkapping rusten op een aantal dragende balken, en ook staan op zulke sterke palen . Kies hierbij het liefste voor hardhout. Dit kun je later afwerken met steigerhout.

Het dak

De materialen voor het dak zijn afhankelijk van wat voor soort dak je wilt. Veelal wordt er gebruik gemaakt van bitumen/pvc. Dit werkt makkelijk en is ook nog eens betaalbaar.

Kleinmateriaal

Uiteraard zal je ook kleinmateriaal nodig hebben zoals schroeven, spijkers en hoekverbindingen. Dit is te koop bij de lokale bouwmarkt.

Een steigerhouten overkapping zelf maken of kopen?

Overkapping
Voorbeeld uit freds bouwtekeningen

Mocht je er helemaal uit zijn wat betreft een steigerhouten overkapping en je wilt deze in je eigen achtertuin plaatsen, dan zal je nog één laatste knoop moeten doorhakken. Ga je zelf aan de slag met een steigerhouten overkapping, of koop je deze kant-en-klaar?

Je weet inmiddels wat de kosten zijn van een steigerhouten overkapping als je deze zelf gaat maken en hoe hoog de kosten kunnen oplopen als je deze kant-en-klaar gaat kopen. Of je een steigerhouten overkapping zelf moet maken of moet kopen, daar is geen richtlijn voor. Het ligt aan jouw budget en aan jouw kunnen. Bedenk dus ook even voor jezelf welk budget je hebt, hoeveel je uiteindelijk wil spenderen aan een steigerhouten overkapping en of je aan dit project wil gaan beginnen. Heb je een wat kleiner budget of denk je dat het je niet gaat lukken om deze zelf te bouwen, dan ligt het al snel voor de hand dat je deze zelf kan gaan maken.

Ook is er iets wat je in je achterhoofd moet houden. Kies je ervoor om de steigerhouten overkapping zelf te gaan maken, dan kan je deze helemaal naar je eigen zin maken. Je kan zelf bepalen hoe groot deze moet worden, welke vorm deze moet krijgen en je kan deze aanpassen aan de plek waar hij moet komen te staan. Kies je voor een overkapping kopen, dan heb je deze vrijheid niet. Hierbij koop je een vaste vorm en kan je deze niet naar je eigen zin aanpassen. Ben je niet zo handig en vindt je het makkelijker om steigerhouten overkapping kant-en-klaar te kopen, dan is daar natuurlijk niks mis mee.

Hoe maak ik een steigerhouten overkapping?

Je hebt de knoop dus doorgehakt en je wilt helemaal zelf een steigerhouten overkapping gaan maken. En nu? Wat moet je doen?

Hierbij bied Freds Bouwtekeningen de passende oplossing voor jou. Schaf het Freds Bouwtekeningen Pakket aan en kies uit één van de 10.000 bouwtekeningen jouw perfecte steigerhouten overkapping.

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over een steigerhouten overkapping maken. Je weet inmiddels waarom je hier voor zou moeten kiezen en welke voor- en nadelen hieraan zitten.

Je kan de steigerhouten overkapping zelf maken of kopen. Je mag hierbij zelf bepalen voor welke optie je kiest. In het artikel heb je gelezen welke kosten hieraan verbonden zitten.

Wil jij de steigerhouten overkapping zelf gaan maken? Dan is Freds Bouwtekeningen iets voor jou. Bekijk de YouTube video ‘Houten overkapping ZELF maken in 11 stappen’ én download het Freds Bouwtekeningen Pakket. Dan moet het jou zeker weten gaan lukken.

Plaats een reactie