De abelia komt oorspronkelijk uit China en Japan, en er zijn zo’n 25 verschillende soorten van. De abelia is een sierheester en staat bekend om hun mooie bloemen en glimmende bladeren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen groenblijvende en bladverliezende soorten. Sierlijke, roze of witte buisvormige bloemen groeien in de zomer en herfst. De eerste bloemetjes groeien op oud op oudere takken, en nieuwe scheuten zullen pas later gaan bloeien.
Wanneer snoeien?
De abelia die tot wel augustus bloeien kun je tussen eind winter en begin lente snoeien, wanneer het niet meer vriest haal je alle dode en beschadigde takken weg. Bij gezonde takken knip je ongeveer 1/3 weg. Hierdoor zullen de takken nooit ouder worden dan drie jaar, en stimuleer je de groei van jonge scheuten. Let er op dat deze snoei wel ten koste kan gaan van de bloemen dat jaar. Als het nodig is kun je in de zomer uitstekende en uitgebloeide scheuten eraf knippen.
Hoe snoeien?
Het snoeien van de Abelia gaat als volgt; Verwijder bij het snoeien korte uitstekende uitgebloeide twijgen, dode en beschadigde scheuten. Deze kun je herkennen aan dat ze wat naar beneden zullen hangen.
Voor verjonging van de abelia moet je de twijgen terugsnoeien tot de basis. Hierdoor zal je compleet nieuwe scheuten krijgen met prachtige bloemen, dit kan wel flink wat tijd in beslag nemen.
Is de abelia winterhard?
De abelia komt niet veel voor in Nederland. Dit heeft de reden dat deze plant niet zo winterhard is, en bij een strenge winter kapot kan vriezen. Over het algemeen is de abelia bestand tegen -7°C. Als dit het geval is kun je deze in het voorjaar terugsnoeien tot de basis. Om te voorkomen dat de plant kapot vriest kun je deze plaatsen tegen een muur.