Top 10 bloeiende bomen voor een kleine tuin

Bomen voorzien je tuin van schaduw, structuur en zorgen voor een goede biodiversiteit. Er is geen tuin die te klein is voor een mooie bloeiende boom. Er zijn veel mooie bloeiende bomen te verkrijgen die ook in jou tuin passen. Wij hebben de 10 mooiste en best bloeiende bomen uitgekozen die in een kleine tuin passen.

Amelanchier lamarckii (krentenboompje)

Amelanchier lamarckii ook wel krentenboompje genoemd is een stevige kleine boom die je doet denken aan een kersenboom. De bloeiperiode is tussen april en mei, in deze tijd heeft de boom zeer veel mooie witte bloesem. Na de bloei groeien er zwartblauwe eetbare besjes, die de vogels erg lekker vinden. Dat is een voordeel voor de biodiversiteit in de tuin. De bladeren van de amelanchier lamarckii kleuren in de herfst kopergoud. De boom wordt tussen de 4 en 6 meter hoog. In de winter verliest hij zijn blad is en hij kaal.

Acacia baileyana

De acacia baileyana ‘purpurea’ is een kleine mimosa boom die er aantrekkelijk uitziet met zijn blauwgroene bladeren en paarse groeischeuten. De bloemen zijn bekend als snijbloemen en trekken beien aan. Als de boom in bloei staat kleurt hij geel/goud. De boom kan het beste geplant worden op een goed doorlatende grond op de zuidwest kant. De boom is niet winterhard, er hierdoor ideaal om in een pot te plaatsen. Op deze manier kun je hem in de winter verplaatsen naar een minder koude plek.

Malus domestica

Malus domestica
Malus Domestica

Aan de Malus domestica groeien sierappels. Deze zijn niet lekker om te eten, maar staan wel leuk in de tuin door hun mooie kleur. Deze boom is ideaal voor de wat kleinere tuin omdat hij klein blijft. Het mooie van deze boom is dat ze geen kruisbestuiving nodig hebben om vruchten te kunnen laten groeien. Deze vruchten groeien in het najaar. De boom zorgt zowel mooie bloesem in het voorjaar als een bladerdek in de zomer. De boom is winterhard.

De snoeiwerkzaamheden kun u het beste in april uitvoeren. Zorg ervoor dat je de boom niet te vroeg snoeit, hierdoor kan schade ontstaan. Verwijder alle zieke of verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Kom je er niet uit of ben je bang dat het snoeien niet lukt, vraagt dan een hovenier of vakman.

Steeneik

De steeneik is een veelvoorkomende boom in voor en achtertuinen. Dit is een groenblijvende boom die veel word gebruikt als sierboom en ter beschutting. De boom vraagt weinig onderhoud. Het is wel goed om te weten dat de wortels van de steeneik wat lang kunnen worden. Zet de steeneik daarom niet strak langs het terras.

Malus ‘Evereste’

malus evereste
Malus evereste

De Malus ‘Evereste’ is een kleine sierboom die ideaal is voor een kleine tuin. In de bloei ontstaat er sneeuwwitte bloesem. De takken groeien meestal horizontaal. De stam is kaal en donkerbruin. In het voorjaar kleuren de knoppen paars/roze, eenmaal geopend zijn ze helderwit. Hierna ontstaan er rode vruchten van ongeveer 2,5 centimeter groot die tot in de winter blijven hangen.

Prunus subhirtella

De Prunus subhirtella ‘Pendula Plena Rosea’ is een langzaam groeiende boom die tot 4 meter hoog kan worden. Door zijn dunne stam is deze boom ideaal voor in een kleine tuin. De hoofdtakken groeien horizontaal. De boom bloeit medio april, en kleurt dan donkerroze. Hij kan erg rijk bloeien wat betekend dat er veel bloesem aan de boom zit. Verdraagt geen natte bodem, zorg dus voor een goed doorlatende ondergrond. De winterhardheid van de boom is erg goed en hoeft dus in de winter niet meer verplaatst te worden.

Sorbus aucaparia

De Sorbus aucaparia is een boom die ook veel in het wild voorkomt. Rond mei en juni voorzien van witte bloemen, en oranje rode vruchten in de nazomer of herfst. In de beginjaren van de boom is de kroon smal, maar deze wordt breder naar mate de boom ouder wordt. De herfstkleur is oranje/geel, wat een erf fraai gezicht geeft. Op deze manier heb je het hele jaar plezier van de boom. Deze boom vraagt geen specifieke snoei en is hierdoor makkelijk te snoeien in het najaar.

Prunus x yedoensis

De Prunus x yedoensis ‘Ivensii’ is een treurboom met in het voorjaar prachtige witte bloesem uit een roze knop. Doordat de takken breed hangen ontstaat er een brede kroon. Dit soort bomen worden gemiddeld 4 meter hoog. De herfstkleur van deze boom is geel. De bloemen kunnen ruiken naar amandel. Dit is ook een aantrekkelijke boom voor goede insecten.

Leiboom gesnoeid
Leiboom

Leibomen

Leibomen worden veel gebruikt in voor en achtertuinen. Met behulp van stokken kan ervoor gezorgd worden dat de takken horizontaal of verticaal groeien. Daarnaast zijn leibomen ideaal tegen ongewenste inkijk door de dichtere begroeiing. Ook ideaal om de zon tegen te houden en wat schaduw te creƫren. Daar komt bij dat de leiboom makkelijk te snoeien is en dus ook wat kleiner gehouden kan worden voor in de wat kleinere tuinen.

Zevenzonenboom

De Zevenzonenboom ook wel Heptacodium miconoides genoemd, is een late bloeier en is hierdoor zeer waardevol voor de insecten in je tuin. Tussen september en oktober verschijnen er witte bloemen waar goede insecten op af komen, zoals bijen en hommels. Na de bloei verkleuren de kelkbladeren paarsrood. In de herfst verkleuren de bladeren tot een geel rode kleur. Let er wel op dat de bast van deze boom afbladdert.

Conclusie

Er zijn veel bomen te verkrijgen die in een kleine tuin passen. Welke boom je zelf kiest hangt erg af van je budget en de grootte van de tuin. Let erop dat als je een boom aanschaft deze al erg groot kan zijn, en soms te groot om in de auto te vervoeren. Past de boom niet in de auto, huur dan een aanhangwagen of als de mogelijkheid er is laat de boom thuis bezorgen.

Plaats een reactie